Mituri republicane (3): Republica Italiană

Popoarele au vrut republici?

Fapt: nicio republică nu a fost proclamată ca urmare a unui referendum valid.

Referendumurile din Iugoslavia si Bulgaria, in 1945 şi 1946, au fost tinute dupa tipicul comunist, cu rezultat dinainte cunoscut.

Aparent, Italia ar fi exemplul relevant. Dar nu e. Am mai scris (aici) despre naşterea Republicii Italiene în umbra tancurilor lui Stalin.

Rezultatul referendumului din 1946 a fost anuntat de guvernul italian înainte de terminarea renumararii voturilor din unele circumscriptii (renumarare care a fost suspendata). Nu vom sti niciodata rezultatul real al votului. Ştim însă alte cateva lucruri:

1. Chiar dacă rezultatul a fost într-adevăr favorabil Republicii, marja a fost mică.

2. Votul a fost foarte diferit in Nord si in Sud. Sudul, inclusiv Roma, au votat masiv pentru monarhie (la Napoli – 80%), Nordul, controlat de militiile comuniste, a ales republica. De notat ca votul fascistilor a mers covarsitor catre republica, din aversiune fata de regele care il abandonase pe Mussolini, dar şi pe baza unor intelegeri oculte cu comunistii.

3. Votul de validare la Curtea de Casatie a fost 7-5 (printre cei 5 care s-au opus validării a fost si presedintele Curtii). Motivele de împotrivire au fost: proclamarea republicii pe baza rezultatelor provizorii, cu 5 zile inainte de termen, in dispretul legii si al autoritatii judecatoreşti; Curtea nu a avut la dispozitie toate procesele verbale (!) şi nu a avut timpul necesar pentru a judeca contestatiile; numarul foarte mare de voturi nule şi neluarea lor in calcul la stabilirea majoritatii cerute de lege.

4. Au votat pentru Republică 51% dintre cei prezenti la urne, reprezentând mai putin de 40% dintre cetatenii cu drept de vot. Nu a fost o dorinta fierbinte a poporului sa traiască intr-o republică; napolitatanii au cerut chiar, prin mari manifestatii, reinstaurarea Regatului Celor Doua Sicilii (Regatul Neapolelui). Ironia istoriei face ca astazi nordistii sa ceara secesiunea, ei, cei care nu i-au lăsat pe sudisti în 1946 să se separe de Nordul republican.

Aşadar, şi Republica Italiană s-a născut prin tehnica obişnuită pentru acest tip de guvernare: tehnica loviturii de stat.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s