400 de republicani hotărâţi…

… şi de sute de ori mai mulţi spanioli dornici să îşi ovaţioneze noul rege au fost joi pe străzile Madridului.

Partidul Stânga Unită, urmaşul Partidului Comunist Spaniol, a încercat în ultimele trei săptămâni să creeze impresia că monarhia nu se mai bucură de sprijin popular şi ca ar fi „depăşită” (clasica retorică a comuniştilor!).

A organizat mai întâi, în seara zilei de 2 iunie (când regele Juan Carlos şi-a anunţat abdicarea), manifestaţii în mai multe oraşe spaniole. La Madrid, primele cifre anunţate de televiziuni au fost între 10 şi 20 de mii. Spre seară, deşi era clar că nici o agentie de presa nu mai dădea cifre mai mari de 10 000, comuniştii se încăpăţânau sa susţină ca 50 000 de oameni sunt în stradă pentru republică. A doua zi, cotidianul El Pais (de orientare socialistă) estima la 6000 numărul celor prezenţi, dublu faţă de estimările poliţiei. Dacă ar fi să aplicăm metoda Caragiale, se poate spune că au fost, probabil, între 4 şi 5 mii de oameni.
Apoi a fost linişte. Stânga Unită a lansat o petiţie online pentru un referendum, pe care au semnat-o, în două săptămâni, 70 de mii de oameni. Întâmplător sau nu, cam acesta e numărul de membri ai fostului partid comunist.
Iar în ziua proclamării noului rege, Felipe al VI-lea, ar fi vrut tovarăşii să organizeze un marş chiar la ora ceremoniilor şi chiar pe traseul pe care urma să se deplaseze regele Felipe pentru a saluta poporul. Era evident o provocare, făcută pentru a fi refuzată. De notat, totuşi, că înşişi organizatorii estimau participarea, în cererea lor, la … 7000. În faţa refuzului autorităţilor, republicanii şi-au chemat aderenţii la Puerta del Sol, unde ar fi putut să încapă zeci de mii, dar au venit … 400. Care au adus si steagurile roşii şi au întrebat „Felipe, cine te-a votat?” (caşi cum comuniştii ar fi specialişti în alegeri libere!)
Altceva au strigat zecile de mii de spanioli (posibil peste 100 000) la trecerea lui Felipe al VI-lea: „Viva el Rey! Viva España!”
Anunțuri

Un gând despre “400 de republicani hotărâţi…

  1. Pingback: O monarhie “compromisă” frumos | Dan Ghenea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s