Paşoptiştii, Dumnezeu şi trei mari regi (12)

Regii şi Patria: Mihai

  • Curajos şi lucid, a făcut actul de la 23 august 1944,  fără de care, foarte probabil, România ar fi fost mult mai mică. În momentul crucial s-a dovedit mai lucid decât Mareşalul Antonescu şi mai curajos decât politicienii de opozitie. Avem astfel o ilustrare perfectă a rolului pe care îl poate juca un rege mare într-un moment de cumpănă.
  • A rămas un reper moral si un model de patriotism într-un exil pe care, din păcate, şi generaţia noastră i l-a prelungit cu un deceniu. Un deceniu în care ne-am pierdut pentru a doua oară ţara, abandonând-o în mâinile celor 1000 de beizadele roşii. E si asta o ilustrare perfectă a destinului unei ţări care a supravieţuit celei mai catastrofale înfrângeri militare din istoria ei graţie unui rege brav şi care se destramă în cea mai favorabila conjunctură din istoria ei pentru că nu-şi  regăseşte adevărul şi noima.

Bilanţ: Transilvania, Banatul, Moldova, Maramureşul, probabil şi Dobrogea. Dar dincolo de „ce-ar fi fost dacă” Antonescu ar fi continuat alături de Hitler, există o evidenţă solidă în istoria reală: Mihai I ne-a lăsat o ţară mai mare decât cea pe care a primit-o in tragicul an 1940.

Republica minciunii se scufundă. Se duce şi România la fund?

Poate că nu. Poate ca se vor găsi si azi trei republicani luminaţi, cum au fost Bălcescu, Ghica şi Rosetti, să se uite în jur şi să vadă că republica e putredă şi tribală; poate ca vor ajunge şi cei de azi la concluzia paradoxală a paşoptiştilor: că libertăţile republicane sunt cel mai bine protejate de o monarhie parlamentară.

Trei politicieni responsabili sunt cel mai greu de găsit. Celelalte două condiţii par mai uşor de îndeplinit: Dumnezeu pare îndelung răbdător cu acest popor, iar linia regilor de nădejde continuă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s