Paşoptiştii, Dumnezeu şi trei mari regi (10)

Paşoptiştii care au adus prinţul străin

Am mai semnalat acest paradox: cei care au militat cel mai consecvent pentru regimul monarhiei parlamentare ereditare au fost tocmai singurii republicani adevăraţi pe care i-a avut România.

Să examinăm mai îndeaproape componenţa primului guvern al republicii instaurate în Ţara Românească în iunie-iulie 1848.

  • Nicolae Bălcescu (ministru de externe în guvernul revoluţionar) a murit tânăr, la 4 ani de la înfrângerea revoluţiei. Nu a apucat să vadă înfrângerea Rusiei în Războiul Crimeii; altminteri, e greu de presupus că nu s-ar fi alăturat partidei naţionale şi nu ar fi susţinut, alături de amicii săi Goleşti, ideea unirii sub un prinţ străin, aşa cum a fost ea votată de Divanurile ad-hoc.
  • Nicolae Golescu (ministru de interne în guvernul revoluţionar de la 1848) – în 1866 a fost unul dintre cei trei membri ai locotenenţei domneşti care l-a adus ca domnitor pe Carol I
  • Gheorghe Magheru (finanţe) a fost unul dintre membrii marcanţi ai Partidei Naţionale, care a susţinut la 1857 unirea sub un principe străin dintr-o dinastie domnitoare în Europa.
  • Ştefan Golescu (justiţie) a fost prim-ministru în 1868, conducând al treilea guvern al României de după adoptarea Constituţiei de la 1866.
  • Ion Heliade Rădulescu (culte) a fost primul preşedinte al Societăţii Academice Române (viitoarea Academie Română), sprijinită financiar de Domnitorul Carol I
  • Constantin Creţulescu (preşedintele Consiliului Administrativ în guvernul revoluţionar) a fost prim-ministru în 1867, conducând al doilea guvern al României de după adoptarea Constituţiei de la 1866.
  • (Primul guvern al monarhiei constituţionale a fost condus de Ion Ghica, bun prieten cu Bălcescu şi fondator, împreună cu acesta al societăţii secrete Frăţia , în 1843)
  • C.A. Rosetti (prefect al poliţiei în guvernul de la 1848), cel mai înfocat republican, a fost cel care a propus în Parlament, la 14 martie 1881, ridicarea României la rangul de regat. La 10 Mai 1881, tot el i-a oferit solemn lui Carol I Coroana de Oţel, în numele ţării şi spre cinstirea ţării.

Adevăraţii republicani români au fost, până la urmă, cei care au înţeles primejdiile republicii la români şi avantajele monarhiei parlamentare.

 (va urma)

Anunțuri

Un gând despre “Paşoptiştii, Dumnezeu şi trei mari regi (10)

  1. Pingback: “Paşoptiştii, Dumnezeu şi trei mari regi” (1-10) | Monarhia Salvează România

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s