Minciuna mieroasă

Ştiţi acele institute de sondare a opiniei publice care au dat  cu până la 6 procente mai mult partidului aflat la putere? Unul dintre aceste institute a făcut un sondaj referitor sprijinul de care se bucură monarhia în România, in perioada 1-7 mai.

Vă spun din start că nu pot avea încredere într-un institut care a dat, in sondajul dinaintea europarlamentarelor 41% pentru PSD (scor real 37,6% ), PMP 10% (scor real 6% )şi 1,2% pentru Mircea Diaconu (scor real 7%).

Să fie o întâmplare că sondorii care dau bonusuri de 70% partidului prezidenţial şi penalizează cu 80% pe adversarii preşedintelui produc, in aceeaşi săptămână, un sondaj prin care sugerează că împotrivirea faţă de monarhie creşte, deşi sunt nevoiţi să admită că şi sprijinul faţă de monarhie creşte.

Cifrele produse de ei arată aşa:

  • 30,2% ar vota pentru monarhie constitutionala la un eventual referendum
  • 47,3% ar vota pentru menţinerea republicii
  • 44, 9% au încredere în familia regală a României

Interpretarea lor suna cam aşa: faţă de iulie 2013 sprijinul faţă de monarhie a crescut cu 5%, dar a crescut şi mai mult (cu 6%) sprijinul pentru republica; ambele creşteri ar fi pe seama nehotărâţilor de la precedentul sondaj.

După mine, sondajul arată ca o gogoaşa umflată. Oameni apropiaţi de cei 1000 care ţin în braţe republica se străduiesc să mascheze faptul că optiunea pentru monarhie a depăşit deja pragul critic de 33% şi, din acest punct, o campanie electorală pentru un eventual referendum ar obtine aproape fara efort voturile necesare pentru restaurarea monarhiei.

Deci scopul celor 1000 este sa convingă un numar de monarhisti ca referendumul nu poate fi castigat, deci nu are rost sa fie convocat.

Dar să presupunem, de dragul discuţiei, ca procentele gasite de ei ar fi reale. La o prezenţă de 30% a antimonarhiştilor (care zic doar din inertie ca vor republica, dar câti vor veni sa sustina la urne ceva in care nu cred in mod real?) şi una de 50% pentru monarhişti (de fapt, cred ca prezenta monarhistilor va fi mult mai mare), optiune pentru monarhie va fi validată en fanfare.

Dar cei 1000 ştiu că, în realitate, cifrele arată mult mai prost pentru ei.

Ca să muşte momeala unii monarhişti, sondorii au pus ceva zahăr pe gogoaşă; da, recunoaştem că încrederea în familia regală e peste cea în oricare alt politician, da, ati convins şi mai mulţi oameni, dar multumiti-vă cu atât.

Cum aş putea crede că, în ultimele 9 luni, 1 milion de oameni, care înainte erau nehotărâţi, au decis că republica e bună? Serios? În ultimele 9 luni?

Dacă institutul cu pricina, specialist în a lua procente de la cei „antipatici” preşedintelui, dă o creştere de 5% pentru monarhie, am dreptul să mă gândesc la o creştere dublă, care apoi a fost ajustată pe hârtie?

Oricum ar fi, publicarea acestui sondaj acum arată că subiectul a devenit serios pentru ei.

E albastră rău, tovarăşi!

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s