Paşoptiştii, Dumnezeu şi trei mari regi (6)

Regii şi Patria: Carol I

  • A organizat armata care a obţinut independenţa României pe câmpul de luptă (din păcate, despre colonelul Alexandru Ioan Cuza nu se poate spune că s-a îngrijit de asta)
  • A comandat armata ruso-română de la Plevna. Lucrul acesta ar fi fost inimaginabil cu un domnitor pământean. Ultimul domn valah comandase o armată multinaţională fusese Mihai Viteazul (dar în calitate de Căpitan-General al Împăratului Austriei).
  • Bătăliile pentru cucerirea Plevnei au fost ştiri principale pentru presa internaţională în 1877. Principele Carol, actor principal al acestor evenimente, a făcut ca România să fie vizibilă în lume.
  • O notă aparte se cuvine organizării serviciului medical al armatei. armata română a beneficiat de modelul propus de Carol Davila, numit de Domnitorul Carol inspector general; un model în esenţă german, datorită căruia au fost redus spectaculos numărul de morţi în afara luptelor (prin boli contagioase şi răni infectate).
  • Când, după război, Rusia a vrut să menţină trupe în România pentru cinci ani (cu gândul ascuns al anexării), Domnitorul Carol a mobilizat armata; era pentru prima dată când un domn român arăta hotărârea de a se bate cu Imperiul Rus pentru drepturile ţării. Sigur că a contat şi poziţia dinastică a principelui german, dar decisivă a fost hotărârea de a-şi apăra ţara (altminteri, nu ar fi fost mai strălucit şi mai convenabil un titlu de prinţ al Imperiului Rus – in fond, Dimitrie Cantemir nu se aranjase foarte bine în Rusia după înfrângerea de la Stănileşti pe Prut?)
  • Carol I a fost cel care a impulsionat construcţia de căi ferate în România; iar căile ferate au fost, probabil, un element decisiv în unirea economică a Moldovei cu Muntenia. Carol I a spus-o explicit: separatismul moldovenes va fi definitiv învins doar de calea ferată (e bine de ştiut: în Moldova au avut loc mişcări separatiste semnificative în 1866 şi 1870)
  • Un stat nu stă doar în baionete. Cultura e un element important. Carol I a finanţat, din bani proprii, Academia Română şi a creat Fundaţia Universitară Regele Carol I

Bilanţ: armata, unirea deplină, independenţa, Dobrogea, dezvoltarea culturii naţionale

(va urma)

Anunțuri

Un gând despre “Paşoptiştii, Dumnezeu şi trei mari regi (6)

  1. Pingback: “Paşoptiştii, Dumnezeu şi trei mari regi” (1-10) | Monarhia Salvează România

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s