Paşoptiştii, Dumnezeu şi trei mari regi (5)

Atunci ori niciodată

Primăvara lui 1866 a fost ultimul moment in care se putea naşte o Românie cu viitor.

Locotenenta Domnească propune tronul principelui Filip de Flandra. Acesta refuză, însă chiar dacă ar fi acceptat  e greu de crezut că Napoleon III ar fi admis candidatura: principele era fiul unei Orleans (fiica lui Ludovic-Filip, regele constituţional al Franţei pe care revolutia de la 1848 îl inlaturase, pentru a-l pune preşedinte pe cetăţeanul Louis-Napoleon!)  si al regelui Leopold al Belgiei, unchi şi sfătuitor apropiat al reginei Victoria a Marii Britanii.

Ceasul ticăie. În Moldova apare o mişcare separatista. Din fericire, Austria e ocupată cu diferendul cu Germania pentru Schleswig şi Holstein.

Trimisii Locotenentei gasesc in timp record un al doilea candidat. Carol de Hohenzollern-Sigmaringen avea o buna relatie cu Napoleon III si membru al familiei regale a Prusiei (viitoarea familie imperiala a Germaniei).

Ceasul ticăie. Germania se pregăteşte de război împotriva Austriei. Carol este ofiţer german. Primeste totusi un concediu (Bismarck nu sprijină pe faţă, dar favorizează planul de aducere a lui Carol în România) şi traversează incognito teritoriile austriece.

Războiul dintre Germania şi Austria izbucneşte la  mai puţin de o lună după ce Carol pune piciorul pe pământ românesc. Unul dintre fraţii principelui Carol va muri pe câmpul de luptă.

In 1870 Napoleon III este înfrînt şi detronat. Dacă la Bucureşti ar fi fost Cuza, al cărui singur sprijin european era împăratul francez, ce s-ar fi întâmplat cu Principatele Unite?

(va urma)

Anunțuri

Un gând despre “Paşoptiştii, Dumnezeu şi trei mari regi (5)

  1. Pingback: “Paşoptiştii, Dumnezeu şi trei mari regi” (1-10) | Monarhia Salvează România

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s