Paşoptiştii, Dumnezeu şi trei mari regi (4)

Cei doi Cuza

Ieri, vicepresedintele american a inclus in discursul său si un rezumat al povestirii despre Cuza şi ocaua mică. Era în manualele noastre de citire: Cuza merge deghizat prin târg şi prinde un negustor care folosea o greutate de cântar mai usoara. Cuza ar fi fost deci un luptător împotriva corupţiei.

Din păcate, în partea a doua a domniei, Cuza se înconjurase dea o camarilă coruptă, iar slăbiciunea sa pentru femei şi pentru jocul de cărţi a fost speculată din plin de această camarilă.

Momentul de vârf al domniei lui Alexandru Ioan I a fost anul 1862, cand se realizeaza unirea administrativa a Principatelor. Noul stat ia numele România (totuşi numele nu este încă recunoscut internaţional). Cuza a avut un rol important în această reuşită.

Cum un rol decisiv a avut şi in reforma agrară de la 1864. Dar exact acest moment este legat de alunecarea spre un regim autoritar. Lovitura de stat de la 2 mai 1864 este urmată de promulgarea unei noi legi fundamentale (Statutul dezvoltător al Convenţiei de la Paris), care dă puteri discreţionare domnului in raport cu Parlamentul.

Si mai e ceva. Marile Puteri recunoscuseră Unirea doar pe durata domniei lui Cuza. Domnitorul mai declară din când în când că e dispus să cedeze tronul unui prinţ străin, dar se comportă ca şi cum s-ar pregăti pentru o lungă domnie.

Azi stim că viaţa lui a fost scurtă. Ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi rămas domn până în 1873? Nu putem şti. Dar ştim că în istoria reală în 1874 a fost semnat Pactul celor 3 Împăraţi (Germania, Austro-Ungaria, Rusia). Eu zic că dezmembrarea Principatelor le-ar fi picat foarte bine celor trei.

Aşa că debarcarea lui Cuza în 1866 a fost făcută cam ultimul moment în care mai putem găsi un prinţ străin şi drumul spre independenţă.

(va urma)

Reclame

Un gând despre “Paşoptiştii, Dumnezeu şi trei mari regi (4)

  1. Pingback: “Paşoptiştii, Dumnezeu şi trei mari regi” (1-10) | Monarhia Salvează România

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s