Paşoptiştii, Dumnezeu şi trei mari regi (2)

Nişte oameni hotărâţi şi abili

România nu era necesară. Nu era o lege a istoriei să apară ca stat. De fapt, a existat o fereastră destul de îngustă de oportunitate pentru formarea statului român.

De exemplu, dacă Napoleon ar fi atacat Rusia cu un an mai tarziu (1813 în loc de 1812), nu doar Basarabia, ci ambele Principate ar fi devenit gubernii ruseşti (mai precis, 4 gubernii: Basarabia, Moldova, Valahia Mare -Muntenia- şi Valahia Mică -Oltenia). Ideea naţională ar fi murit înainte de a se naşte.

Ideea naţională prinde contur după 1830. Dar exact în aceeasi perioada, pâna la războiul Crimeii (1853 -1856), Principatele sunt, de facto, protectorat rusesc.

10 ani. Atat a fost perioada de gratie in care o mâna de oameni determinati au profitat de un noroc istoric si au facut România.

1856 – Prin Pacea de la Paris, Principatele devin o zonă tampon, sub garantia colectivă a celor 7 Mari Puteri. Dimitrie Bolintineanu încearcă să convingă ambasadorii marilor puteri la Constantinopol sa permita unirea sub un print strain. Raspunsul e negativ. Informat de acest răspuns, Kogălniceanu zice: „O să repetăm cererea, până când Europa va spune da”

1857 – Într-adevăr, Divanurile ad-hoc cer, chiar în primul punct al rezolutiilor, unirea sub un prinţ străin.

1858 – Europa spune din nou nu şi propune o unire foarte slabă, cu doi domni alesi (pe termen limitat).

1859 – Partida Nationala câştigă alegerile şi reuşeşte să facă să fie ales un domn unic – Alexandru Ioan Cuza. Cuza acceptase inca din ziua alegerii sale ca Domn al Moldovei mandatul incredinţat de Adunare de a lucra pentru unirea deplină sub un prinţ strain.

1860 – Principatele Unite deschid prima reprezentanţă diplomatica, la Paris. Primul ambasador: Vasile Alecsandri.

1861 – Tânăra diplomaţie românească (C. Negri, D. Bolintineanu) reuşeşte să obţină, la conferinţa ambasadorilor de la Constantinopol, acceptarea de catre Poartă a unirii administrative a celor două principate. E un succes notabil, avand in vedere opozitia combinata a Austriei şi Turciei.

 (va urma)

Reclame

Un gând despre “Paşoptiştii, Dumnezeu şi trei mari regi (2)

  1. Pingback: “Paşoptiştii, Dumnezeu şi trei mari regi” (1-10) | Monarhia Salvează România

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s