Paşoptiştii, Dumnezeu şi trei mari regi (1)

Naşterea României

România nu are o istorie de 2000 de ani. Nici măcar de 200 de ani.

Ştefan cel Mare nu a luptat pentru România, iar Mihai Viteazul nu s-a gândit să facă o singură ţară din cele trei pe care le-a stăpânit.

Iar numele România a fost inventat abia in veacul al XIX-lea. La 1840, numele „România” era încă la concurenţă cu „Dacia”.  În 1862, generaţia care a făcut Unirea (de la 1859), oficializează numele România. Pe plan intern. Marile Puteri vorbeau încă de Principatele Unite.

Dar aceşti uimitori paşoptişti urmăresc cu tenacitate ideea naţională şi o pun mai presus de preferinţa lor ideologică pentru un regim republican. Văd limpede că recunoaşterea externă şi combaterea tendinţelor centrifuge ale marilor familii boiereşti pot fi obţinute pe o cale pe care o mai încercase pâna atunci (cu succes) doar Belgia: monarhie constituţională sub un principe străin.

Ideea a fost îmbrăţişată de toţi adepţii partidei naţionale în Divanurile ad-hoc de la 1857 şi a fost susţinută cu pasiune şi pricepere, astfel că ideea principelui strain a fost prezentată Marilor Puteri ca primă doleanţă (adoptată în unanimitate în ambele Principate).

Marile Puteri au spus nu acestui prim punct al Rezoluţiilor Divanurilor ad-hoc. Dar paşoptiştii nu s-au lăsat. Au ales un domn, Alexandru Ioan Cuza, căruia i-au dat mandat să lucreze pentru atingerea acestui scop: unirea deplină sub un principe străin, dintr-o dinastie domnitoare în Europa. Cuza a acceptat fără rezerve acest mandat, iar Kogălniceanu i-a reamintit, chiar în cuvântul de felicitare pentru alegerea ca Domn al Moldovei, că ziua cea mai de sus a domniei lui va fi aceea in care va parasi tronul pentru a face loc principelui străin.

(va urma)

Reclame

2 gânduri despre “Paşoptiştii, Dumnezeu şi trei mari regi (1)

  1. Pingback: Oameni care iubesc România | Dan Ghenea

  2. Pingback: “Paşoptiştii, Dumnezeu şi trei mari regi” (1-10) | Monarhia Salvează România

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s