Profil modern de regină

Pe un forum despre monarhiile europene (aici), am găsit o dezbatere interesantă despre ce fel de educaţie ar fi potrivită pentru viitorul rege al Marii Britanii. De fapt, iniţiatorul temei  se referea la Prinţul William, care este al doilea în linia de succesiune, după tatăl său, Prinţul Charles. Lista pretenţiilor bloggerului (bloggeriţei) CharlotteAmalia cuprinde 5 puncte:

 1. O diplomă universitară în Drept, Economie sau Politică
 2. Un an sau mai mult la o universitate din afara ţării
 3. Engleza şi alte două limbi vorbite fluent
 4. Un internship la două ministere (afaceri externe şi altceva)
 5. Ceva instruire militară

Cineva i-a replicat că nu există o universitate unde să se predea „Being a King 101”, altcineva i-a răspuns că regele nu trebuie să se amestece în politică, un altul că un prinţ învaţă din experienţă, nu din cursuri universitare. CharlotteAmalie şi-a susţinut punctul de vedere invocând exemplele Suediei, Norvegiei, Danemarcei, ai căror principi ar îndeplini mai bine criteriile.

Mie mi se pare că CharlotteAmalie are un nickname regal, dar sensibilităţi republicane, văzând în rege un fel de preşedinte (de altfel, face la un moment dat şi comparaţia cu Republica Federală a Germaniei).

Aş intra însă în acest joc şi aş încerca să aplic lista de pretenţii de mai sus la cazul viitoarei regine Margareta I a României.

 1. O diplomă în Sociologie, Ştiinţe Politice şi Drept Internaţional Public
 2. 5 ani la Universitatea din Edinburgh
 3. Vorbeşte fluent româna şi încă trei limbi – engleză, franceză şi italiană
 4. Intern, funcţionar şi funcţionar superior în două organizatii interguvernamentale – FAO (Organizatia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie) şi OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii)
 5. Stagiu militar nu a făcut, dar a făcut parte din două ample misiuni diplomatice, in 1997 şi  2002, decisive pentru intrarea în NATO, alături de tatăl său Regele Mihai, Mareşal al României.

eduregAcum vă las pe domniile voastre să vedeţi câte dintre aceste 5 puncte sunt îndeplinite de cei 3 preşedinţi aleşi ai României. Dacă ar fi să dăm punctaje, acestea ar fi, după mine, 3,25 (din 5) pentru primul, 2,5 pentru al doilea şi 1,5 (cu indulgenţă) pentru actualul preşedinte. Pentru Principesă eu aş da 4,25.

Dacă v-a dat şi domniilor voastre cam la fel, chiar dacă sunteţi republicani, nu o alegeţi mai bine pe Principesa Margareta Regină a României, decât un preşedinte care, aşa cum se arată candidaţii, va fi şi mai slab pregătit decât predecesorii? Şi vi se pare raţional să-i daţi acestui om puteri mai mari decât a avut oricare dintre regii României?

 

 

Reclame

6 gânduri despre “Profil modern de regină

 1. Irelevant! Ponta a absolvit Dreptul, vorbeste fluent engleza, franceza si italiana, insa este un arogant, un infumurat si-un marlan. Dincolo de educatie, studii si stagii militare satisfacute, poate ar trebui sa cerem de la cei ce ne conduc si caracter. Macar putin.

  • Desigur. Am vrut doar sa ma limitez la niste cerinte educationale puse dintr-o perspectivă oarecum republicană („să-l alegem pe cel mai bun”). Şi republica pierde chiar şi acest meci. Şi îl pierde chiar şi în faţa unei familii regale în exil şi fără mijloace financiare deosebite.
   Iar caracterul nu se formează in universităţi.E prea tarziu la universitate. Despre faptul că nu ies în faţă marile caractere cu ocazia campaniilor preyidentiale am mai scris.

 2. Pingback: O zi naţională colorată | Dan Ghenea

 3. Hello! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay. I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new posts. fecekgaacdcc

 4. AVETI PERFECTĂ DREPTATE NICI UN PRESEDINTE ALES TRE CUT, PREZENT SAU VIITOR NU VA INTRUNI CALITATILE EDUCAŢIONATE, NU VA VA AVEA STUDII DE PRESTIGIU FACUTE LA ZI , CE SA MAI VORBIM DE CARACTER, MI-E RUSINE –PRINCIPESA MARGARETA AR INTRUNI TOATE ACELE CERINTE ŞI AR FI O BUNĂ REGINA A ROMÂNIEI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s