Republica şi acvila

Armoiries de la Rzeczpospolita Szlachecka3 mai e sărbătoare naţională în Polonia. E ziua Constituţiei din 1791, prima constituţie europeană. Polonia s-a considerat republică încă din secolul XVI. De altfel numele oficial al Uniunii Polono-Lituane era chiar Rzeczpospolita (=Republica). Republica avea însă un rege ales pe viaţă de către nobili.

Constituţia din 1791 a dat drepturi politice unor categorii mai largi şi a desfiinţat şerbia. Ca sistem politic se trece la monarhia constituţională, cu regi ereditari din dinastia de Saxa.

Constituţia de la 1791 a rămas un simbol pentru naţiunea poloneză. Din păcate, atunci când Polonia a renăscut, în 1918, în Europa File:Herb Polski.svgbântuia nebunia roşie. Aşa că, în loc să revină la monarhia constitutionala, stabilita de Constituţia de la 1791, polonezii s-au ales cu o republică eşuată rapid în dictatură.

Polonia e republică şi azi, dar a revenit la stema cu coroană. Stemă care are deja peste 700 de ani. Cam asta înseamnă un popor cu memorie şi respect de sine.

Nu pot să nu remarc, cu nespusă tristeţe, modul foarte diferit  în care unii români târăsc în derizoriu simboluri naţionale. De două ori în acelaşi afiş electoral: o dată prin sluţirea acvilei căreia i s-a smuls coroana şi a doua oară printr-un slogan jalnic în contextul acestei amputări – „mândri că suntem români.

Nu pun aici afişul pentru că maimuţoii nu merită publicitate. Plus că, în mod normal şi legal, simbolurile naţionale nu ar trebui folosite în publicitate.

Vom veni cu simbolurile adevărate, încoronate, pe 10 Mai. Ziua României adevărate.

Anunțuri

Un gând despre “Republica şi acvila

  1. SI LA NOI IN SENAT DL. TĂRICEANU A TRECUT PROIETUL DE LEGE PENTRU REPUNEREA COROANEI PE STEMA REGALĂ, PROIECT CARE STĂ BLOCAT LA CAMERA DEPUTAŢILOR, LA ALTII SE POATE LA NOI – NU. SPUNEA CINEVA CUMVA CA AU DISPĂRUT COMUNISTII DIN FORURILE DECIZIONALE ALE SOCIETĂŢII ROMÂNESTI ? DOAMNE FERESTE-SUNT ACOLO SI STAU BINE MERSI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s