Regat în 7 paşi (4): DA pentru monarhie

Să recapitulăm datele problemei.

1. 30% pentru monarhie, 40% pentru republica, 30% nehotărâţi. Azi. Cota monarhiei continuă sa crească, a republicii să scadă.

2.Proportia nehotărâţilor a atins un maxim. Şi nu e departe momentul punctului de ruptură, când o masă mare de nehotărâţi vor vira către challengerul care vine tare din urmă. Mai ales că dintre cei 30% nehotărâţi majoritatea au o părere bună şi foarte bună despre Casa Regală (atenţie, nu e vorba doar de Regele Mihai!). Ce-i ţine în loc e inerţia, nu vreo speranţă că republica ar putea functiona vreodata.

3. Aşadar, dacă referendumul s-ar ţine in 2015, raportul opiniilor exprimate in sondaje ar fi probabil 50 – 35 in favoarea monarhiei (cu 15% indecisi), dar raportul real la urne ar fi chiar mai mare.

4. De fapt, oricând s-ar desfăşura referendumul, începând cu 29 decembrie 2014 (când intră în vigoare regula pragului de prezenţă de 30%), monarhiştii au prima şansă, chiar daca proportia optiunilor monarhie/republică ar rămâne la nivelul actual. Şi iată de ce.

  • Am avea deci circa 5 milioane de monarhisti declarati si ceva mai puţin de 7 milioane de republicani.
  • Diferenta numerica e compensata insa de diferenţa de convingere.
  • Monarhiştii sunt oameni cu convingeri, republicanii sunt republicani mai ales din inerţie.
  • Aşa că nu va fi nicio surpriză dacă la urne vor veni 60% dintre monarhişti şi doar 35% dintre republicani, deci 3 milioane de monarhişti şi 2,5 milioane de republicani. Prezenţa (calculată cu aceste cifre) fiind de 32% referendumul ar fi perfect valid.

Concluzia e ca timpul fricii noastre de referendum a trecut, e timpul  fricii lor de referendum (a celor 1000 de aiani fără de ţară). Să le scurtăm deci chinul: să le facem cadou de Crăciun un balot de semnături pentru referendum.

4 gânduri despre “Regat în 7 paşi (4): DA pentru monarhie

  1. Traiasca Casa Regala a Romaniei. VREAU MONARHIE CONSTITUTIONALA ! Traiasca Regele!… sunt convinsa ca va fi un inceput de normalitate, urmat de o linie ascendenta a vietii in tara noastra draga.

  2. SUNT CONVINS CA VOM AVEA CISTIG DE CAUZA LA UN EVENTUAL REFERENDUM––SE VA REINSTAURA MONARHIA-CEL MAI TIRZIU IN 2015-ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s