Regat în 7 paşi (3): Ultimul preşedinte

Spuneam că mai au un as în mânecă. Un as fals, făcut de un valet. Valet al Moscovei. Alexandru Bârlădeanu preşedinte al Senatului, fost cetăţean sovietic, a fost cel care le-a făcut cadou „emanaţilor” din decembrie 1989 acest mijloc de a amâna sine die posibilitatea revenirii la monarhia constituţionalaŞ articolul despre limitele revizuirii.

Republica se agaţă azi de acest pai: articolul 152 din constituţie, care interzice revizuirea dispozitiilor care stabilesc forma de guvernământ.

Preşedintele ar putea  refuza să convoace referendumul, spunând că excede limitele constituţionale. Şi atunci ar trebui convocat un referendum pentru abrogarea art.152, apoi transpunerea rezultatului în constitutie prin procedura parlamentara, alt referendum pentru forma de stat, apoi inca o revizuire a constitutiei şi iarăşi referendum.

O maşină de tocat nervi şi timp. Mai ales timp.

Dar preşedintele care va urma este ultimul.

Fie va fi cu onoare ultimul, înţelegând să convoace un referendum cu 3 întrebări (privind  a) abrogarea art.152; b) monarhie/republică; c) restabilirea Constituţiei din 1923), fie va pleca pe uşa din dos – tot 500 000 de semnături sunt necesare şi pentru a iniţia procesul de demitere.

Odată convocat, cu un prag de prezenţă de 30 %, referendumul va fi foarte probabil câştigat de monarhişti. Chiar şi mâine (am mai scris – aici – de ce cred asta).

Reclame

Un gând despre “Regat în 7 paşi (3): Ultimul preşedinte

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s