Regat în 7 paşi (1): Un act nul

Act-abdicare-1947

1. Regelui i-a fost prezentata o pagina dactilografiată pe care să o semneze. Foaia nu avea antet, care a fost adăugat atunci când a fost fotografiată pentru publicare în presă.

Originalului i s-a pierdut încă din după-amiaza zilei de 30 decembrie 1947 (i-a fost predat de către Groza ministrului de interne Teohari Georgescu).

2. Aşadar, niciunul dintre deputatii care „au luat act” de abdicarea regelui nu a văzut documentul original.

3. Textul este ridicol: începe prin a spune că transformările politice din România nu mai sunt (deja!) în acord cu Constituţia; autorii textului (şi nu exista niciun dubiu ca autorii sunt comunistii – au recunoscut-o chiar ei!) se declară de-a dreptul în afara cadrului constituţional.

„În viaţa statului român s-au produs în ultimii ani adânci prefaceri politice, economice şi sociale, care au creat noi raporturi între principalii factori ai vieţii de stat. Aceste raporturi nu mai corespund astăzi condiţiunilor stabilite de pactul fundamental – Constitutia ţării – ele cerând o grabnică şi fundamentală schimbare.”

4. „Las poporului român libertatea de a-şi alege noua formă de stat” e o formulă care nu avea ce căuta într-un act de abdicare. E ceva regele nu putea sa facă; nu regele putea initia procesul de revizuire a Constitutiei, iar actul abdicarii nu are legatura directa cu forma de stat. De altfel, Groza stia prea bine, si a si spus-o in sedinta de guvern, ca abdicarea trebuia urmata de instituirea unei regenţe, dar „nu ne încurcăm noi în forme”.

5. Conditiile de formă, de conţinut, de procedură sunt suficiente pentru invalidarea actului. Aşa că până şi cei care nu ia în considerare argumentul obţinerii prin forţă, spunând că „nicio abdicare nu e făcută de bunăvoie”, ar trebui să fie de acord că acest act este nul.

Anunțuri

6 gânduri despre “Regat în 7 paşi (1): Un act nul

 1. Dragă domnule Ghenea,
  Am avut de curând o prezentare de carte, „Povestea vieţii lui Radion Chiaburu”, unde l-am invitat şi pe distinsul Academician Răzvan Theodorescu, alături de istoricul Filip-Lucian Iorga. Acolo, deşi balansul ar fi trebuit să fie între un republican declarat şi un monarhist entuziast, situaţia a luat o turnură fascinantă: Academicianul a repetat o reconsiderare de poziţie afirmată anterior într-un interviu din Adevărul (2011) – deşi republican, văzând absenţa oricărei soluţii electorale pentru alegerile prezidenţiale, ar susţine negreşit un sistem de monarhie constituţională, însă în persoana unui „prinţ străin”: Alteţa Sa Principele Nicolae al României (cu care domnul Iorga a scos de curând un volum de convorbiri, „Drumul spre casă”).
  Chiar dacă propunerea nu este conformă succesiunii stabilite de Majestatea Sa Regele Mihai al României (Principesa Margareta), cred că această concesie este, totuşi, un semn bun 🙂
  Voi reveni cu o înregistrare.

  • E bine, desigur, că unora le e ruşine cu republica. Dar să pună tot ei condiţii pentru restabilirea monarhiei mi se pare cam prea mult. Domnul academician ar putea fi un pic mai rezervat după ce a sprijinit o republică minerească.
   Oricum, sunt convins că Principele Nicolae nu ar fi de acord cu o propunere neconformă cu regula stabilită de bunicul său.

 2. Pingback: Acad Răzvan Theodorescu: reconsiderare în favoarea Monarhiei | tudorvisanmiu

 3. HIRTIA CARE IA FOST PREZENTATĂ REGELUI– ERA DACTILO- GRAFIATĂ CERINDU-I-SE SA O SEMNEZE CUM CA ABDICĂ SITUAŢIE DE FAPT CARE N U ARE N ICI O RELEVANTĂ. ACEA HIRTIE ESTE NULĂ DE DREPT DECI ŞI ASA ZISA ABDICARE ESTE NULĂ SI NEAVENITĂ––NORMAL ACTUL DE ABDICARE AR FI TREBUIT SA FIE SCRIS DE MS REGELE PERSONAL SI IN PREZENTA UNUI CONSILIU AGREAT DE AMBELE PĂRTI––ASADAR CONDIŢIILE DE FORMĂ, DE CONTINUT, DE PROCEDURĂ SUNT SUFICIENTE PENTRU INVALIDAREA ASA-ZISULUI ACT DE ABDICARE-

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s