Despre succesiune, fara aiureli

Art. 77. – Puterile constitutionale ale Regelui sunt creditare in linie coboritoare directa si legitima a Maiestatii Sale Regelui Carol I de Hohenzollern Sigmaringen, din barbat in barbat prin ordinul de primogenitura si cu exclusiunea perpetua a femeilor si coboritorilor lor.

Coboritorii Maiestatii Sale vor fi crescuti in religiunea ortodoxa a Rasaritului.

Art. 78. – In lipsa de coboritori in linie barbateasca ai Maiestatii Sale Regelui Carol I de Hohenzollern Sigmaringen, succesiunea Tronului se va cuveni celui mai in varsta dintre fratii sai sau coboritorilor acestora, dupa regulele statornicite in articolul precedent.

Daca nici unul dintre fratii sau coboritorii lor nu s’ar mai gasi in vieata sau ar declara mai dinainte ca nu primesc Tronul, atunci Regele va putea indica succesorul sau dintr’o dinastie suverana din Europa cu Primirea Reprezentatiunii nationale, data in forma prescrisa de art. 79.

Daca nici una, nici alta nu va avea loc, Tronul este vacant.

Art. 79. – La caz de vacanta a Tronului, ambele Adunari se intrunesc de indata intr’o singura Adunare, chiar fara convocare, si cel mai tarziu pana in opt zile dela intrunirea lor aleg un Rege dintr’o dinastie suverana din Europa occidentala.

Prezenta a trei patrimi din membrii cari compun fiecare din ambele Adunari si majoritatea de doua treimi a membrilor prezenti sunt necesare pentru a se putea procede la aceasta alegere.

La caz cand Adunarea nu se va fi facut in termenul mai sus prescris, atunci in a noua zi, la amiazi, Adunarile intrunite vor pasi la alegere oricare ar fi numarul membrilor prezenti si cu majoritatea absoluta a voturilor.

Daca Adunarile s’ar afla dizolvate in momentul vacantei Tronului, se va urma dupa modul prescris la articolul urmator.

In timpul vacantei Tronului, Adunarile intrunite vor numi o locotenenta regala, compusa din trei persoane, care va exercita puterile regale pana la suirea Regelui pe Tron.

In toate cazurile mai sus aratate votul va fi secret.

Celor care spun ca nu putem reveni la monarhia constitutionala pentru ca Regele Mihai nu are urmasi care sa se califice conform criteriilor Constitutiei din 1923, li se poate inmana urmatoarea „foaie de parcurs”:

1. Reintroduceti Constitutia din 1923. Veti constata ca exista un rege care indeplineste cerintele art. 77: Mihai I.

2. Daca Regele Mihai este apt sa domneasca (si aici Parlamentul nu va putea invoca doar argumentul ca „e prea batran”!), atunci va putea indica, in baza art. 78, un mostenitor dintr-o dinastie suverana in Europa (de ce se aplica art. 78 voi explica intr-o alta postare) sau, asa cum a anuntat deja Majestatea Sa, ar putea cere revizuirea art.77, in sensul abrogarii regulii de excludere a femeilor si urmasilor lor din linia de succesiune (asa cum au procedat, de altfel, in ultima jumatate de secol, si suveranii Danemarcei, Suediei si Belgiei), ceea ce ar face ca linia de succesiune sa devina Principesa Margareta – Principesa Elena (care foarte probabil va renunta in favoarea fiului sau) – Principele Nicolae.

3. Daca Parlamentul nu accepta nici una dintre variante sau daca declara ca regele este inapt sa domneasca, atunci Parlamentul va desemna, in conditiile de la art. 79, o locotenenta domneasca; apoi va decide fie alegerea unei noi case domnitoare fie schimbarea formei de stat.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s