Poveştile neterminate ale Peleşului

marPe 26 martie, cu ocazia zilei de naștere a Principesei Moștenitoare, Castelul Peleș a găzduit o ceremonie de decorări regale și un dineu.

Dineul oficial a avut loc în Sufrageria de Stat. Este pentru prima oară, după anul 1947, când Sufrageria de Stat găzduiește un dineu oficial.

In 1947, pe 29 decembrie, telefonul a sunat la Peleş. A răspuns mareşalul Palatului. La capătul celălalt al firului era Petru Groza, prim-ministru al guvernului instaurat după alegerile fraudate din anul precedent.

Groza spune că regele trebuie să vină la Bucureşti pentru a discuta „o chestiune de familie”. Regele Mihai crede că ar putea fi vorba de cererea pe care o adresase guvernului pentru a se căsători  cu principesa Ana de Bourbon-Parma.

Când regele avea să revină la Peleş, după ce fusese constrâns în mod mârşav să semneze o bucata de hârtie pe care slugile Moscovei au numit-o act de abdicare, casa în care se născuse nu mai era a lui. După înca trei zile pleca în exil.

Nunta cu Principesa Ana s-a făcut, dar la Atena. Regele declarase deja din martie 1948 că noul regim din România nu e legitim. Aşa că s-a considerat în continuare legat de prevederile Constituţiei din 1923: s-a căsatorit ortodox şi şi-a botezat copiii în religia ortodoxa. Prima a fost Principesa Margareta, născută la 26 martie 1949.

Printr-o fericită coincidenţă 26 martie 1881 (pe stil nou) a fost ziua proclamării Regatului României.

Margareta a României a spus, în câteva rânduri, că modelul său politic este Carol I, cel care a construit Peleşul, iar reperele sale în privinţa raportării la România sunt bunica sa, Regina Elena, şi tatăl său, Regele Mihai (adică ultimii amfitrioni la Peleş, în decembrie 1947).

Principesa Margareta ar putea încheia povestea neagră a Peleşului ocupat de soviete şi să dea din nou viaţă acestei case a regilor României.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s