Un colonel pentru intrarea în NATO („Argumentul Duda” 4)

La postarea precedentă am primit un comentariu pertinent care se încheia astfel:

„Faptul ca a fost un actor de clasa mare sau mica, ma intereseaza si ma deranjeaza prea putin. Sper doar ca rolul pe care il joaca in prezent sa-l joace cu daruire, pasiune si respect. Si, daca ma va convinge, va primi si aplauzele mele…Totusi, ma bantuie inca imaginea in uniforma…Off…”

Da, „argumentul uniformei”. Am vasut si comentarii de genul: ofiţeri care mor în Afganistan ajung cel mult la gradul de maior post-mortem, iar Radu Duda e făcut colonel. Pentru care merite?

Un contraargument foarte la îndemână ar fi: câte zeci de generali şi câte sute de colonei au fost avansati in ultimul deceniu doar pentru ca au „luptat” în crâncene războaie politice interne?

Prefer însă să merg la raspunsul direct: eu cred că Principele Radu era perfect îndreptăţit la gradul de colonel.

Să facem puţină istorie recentă. În februarie 1997, Guvernul României, proaspăt instalat după victoria Convenţiei Democratice în alegerile din decembrie 1996, se decide pentru o miscare diplomatica de anvergură in încercarea de a adera la NATO – îl roagă pe Regele Mihai să viziteze ţările membre (în principal cele 6 monarhii, dar si doua republici in care se bucura de un mare prestigiu – Franţa şi SUA). Regele Mihai acceptă fără rezerve.

Pentru a arăta că nu este o misiune informală, ci una care angajează oficial România, Guvernul creează postul de Înalt Reprezentant pentru relaţia cu NATO, în care este instalat Principele Radu, cu grad militar.

Acum, ce grad aţi fi vrut să aibă? Locotenent?

Pe de altă parte, cel care a cerut ca Principele Radu sa-l însoţească în acest turneu a fost Regele Mihai, Mareşal al României. A fost un dar foarte mic din partea guvernului un grad de colonel, faţa de serviciile enorme pe care le-a adus regele, in toti anii până la intrarea în NATO.

Oricum, dacă ar fi fost Mihai I rege în funcţie, i-ar fi dat Principelui Radu gradul de colonel în chiar ziua nunţii cu Principesa.

A, şi fiindcă mi-am adus aminte: nunta avusese loc cu doar 5 luni inainte, aşa că să nu-mi spuneţi că Radu Duda a „manevrat” pentru a obţine postul. A fost clar dorinţa Regelui Mihai de a-l introduce pe uşa din faţă în rândul familiilor regale.

Reclame

6 gânduri despre “Un colonel pentru intrarea în NATO („Argumentul Duda” 4)

 1. Da, cum am mai spus, mi-e antipatic Radu Duda in uniforma armatei romane. Inteleg ca, prin traditie, Casa Regala a fost asociata cu armata si ca principilor li se acordau onorific grade si distinctii, insa nu pot sa nu ma intreb de ce, dupa fulminanta sa ascensiune militara de la subofiter la colonel in armata romana, si asta in doar 4-5 ani, nu l-am vazut niciodata prezent la parada zilei nationale a Romaniei, de 1 decembrie, imbracat in uniforma…Nu ma revolta gradul sau de colonel (asa cum nu ma revolta nici ca Anghel Iordanescu este general ), insa mi-ar displacea sa-l mai vad pe viitor purtand haina militara romana. Il prinde mai bine fracul si papionul…Il tolerez mai bine asa.

  • O precizare: gradul nu a fost onorific. Adica Principele Radu nu a fost colonelul onorific al unui regiment (asa cum a fost, de pilda, regina Maria), ci avea o functie corespunzatoare acestui grad. Nu puteai să trimiţi într-o misiune diplomatica pe langa NATO on ofiţer de rang inferior.
   Si nu a purtat-o decat atata timp cat a avut acea functie. Cu siguranta il prinde mai bine papillonul. Dar am pus poza cu regele in civil si Principele Radu militar tocmai pentru a sublinia ca un mareşal al României, nu numai ca îl tolereaza, dar chiar il apreciaza.

   • Aveti perfecta dreptate aici si nu am cum sa va contrazic. V-am spus doar ca sunt subiectiva si superficiala in acest domeniu.
    Dar daca Regele il tolereaza si il apreciaza, implicit trebuie s-o facem cu totii? Daca il iubesc pe Rege, trebuie sa-l iubesc obligatoriu si pe Radu Duda?

  • Daca taceai,filozof ramaneai!Lucrurile de subtilitate nu pot fi pricepute de oricine si din acest punct de vedere nu este cu suparare.Ceia ce ramane evident pentru oricine este ca ,alegerea ca sot a ASR Principele Radu a Romaniei de catre ASR Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei,a fost extrem de inspirata si de foarte bun augur pentru Romania si romani!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s