„Argumentul Duda” făcut bucăţi (1)

princeraduDupă 1992, când regele i-a privit în ochi pe români şi românii au înţeles că în omul acesta ales nu încape vicleşug, securitatea a înţeles că nu mai are şanse să se lupte cu o legendă vie.

Aşa că au mizat pe ideea „da’ e bătrân şi n-are urmaşi”.

Ei ştiau însă cel mai bine că urmaşi avea: nu trecuseră decât vreo câţiva ani de când se întrebuinţaseră serios pentru a împiedica promovarea Margaretei de România într-un post de director adjunct la Organizaţia Mondială a Sănătăţii!

Aşa că au infiltrat până şi unele cercuri monarhiste cu ideea că da, regele e o personalitate, dar, ce ghinion!, Constituţia din 1923 prevede succesiunea în linie masculină.

Nu aveau altceva mai bun decât acest argument ipocrit. Dacă ţineau atât de mult la litera Constitutiei din 1923, de ce nu o reintroduceau?

Împotriva Principesei nu aveau nici măcar o scamă de argument, măcar un căpeţel de „adevăr” dubios pentru a construi o minciună cu care să mai trecă un anotimp. Aşa că mizau doar pe un misoginism prăfuit.

Prin 1995, situaţia devenea critică pentru zvoneri şi răspândaci. Principesa era în România de 5 ani şi devenea din ce în ce mai vizibilă – în bună măsură şi datorită (!) lor, care împiedicau revenirea în ţară a regelui. Atunci s-a întâmplat ceva care li s-a părut a fi o şansă nesperată (şi a fost, din păcate, o vreme!): principesa s-a căsătorit cu un român.

La început au încercat marea cu degetul: poate ţine o minciună verde despre colaborarea cu securitatea. Li s-a spus însă destul de repede: arătaţi ce aveţi! Şi nu aveau nimic.

Apoi au mers la sigur: nimic nu poate fi mai eficient decât apelul la resentimente primare – invidia, de exemplu. Cum adică, sunteţi de acord ca un „actoraş”, român ca şi voi (aici iarăşi mergeau la sigur – ura de sine la români iese atât de des la iveală!) să ajungă aşa, doar printr-un capriciu al unei femei (ehei, misoginismul!), rege?

Dar, în fond, în ce constă „argumentul Duda”?

Mă opresc puţin pentru a aştepta şi răspunsurile domniilor voastre. Apoi vă voi spune ce cred eu despre acest aşa-zis argument contra familiei regale.

Reclame

3 gânduri despre “„Argumentul Duda” făcut bucăţi (1)

  1. «Dar, în fond, în ce constă “argumentul Duda”?»: Zicea V.Tismăneanu, în dialog cu Cristian Pătrăşconiu, la finalul „Cărţii preşedinţilor”, că Alteţa Sa ar fi folosit Casa Regală drept o „trambulină politică”, dând ca exemplu candidatura Alteţei Sale la alegerile prezidenţiale din 2009. Acesta ar fi, deci, formularea „argumentului Duda” de către un politolog 🙂

    • Da, argumentul a luat aceasta forma in 2009, dar a avut şi alte „avataruri”: acordarea şi apoi retragerea titlului de print de Hohenzollern-Verigen, cariera militară, postul de inalt reprezentant al guvernului. Toate legate de acuzaţia de parvenitism. Acuzatie nefondată (dacă ne referim la conţinut: se vede de la o poşta ca nu a fost o căsătorie din calcul, pentru niciuna dintre parti) şi ilogică (dacă ne referim la forma argumentului, în două variante (1. pentru poporul „republican”, 2. pentru monarhiştii care nu privesc cu ochi buni „o mezalianţa”): 1.domnul Radu Duda s-a căsătorit cu „fiica ex-regelui Mihai” pentru a parveni (deşi, conform aceloraşi comentatori, „fiica ex-regelui” nu are nicio şansă la tron!); 2. o principesa s-a căsătorit cu un român (şi „commoner” pe deasupra), deci nu mai poate emite pretenţii la coroană; domnul Radu Duda ar fi fost conştient de acest rezultat, care de altfel i-a fost comandat din umbră, ziceau zvonacii de serviciu.

  2. Pingback: Misoginia nu serveşte România (1) | Regatul RomÂniei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s