Dacă la Cluj tricolorul e roşu-galben-albastru…

https://i0.wp.com/tb.ziareromania.ro/O-zi-sinistra-din-istoria-tarii--6-martie-1945/f05da18771d5067b5d/400/225/2/70/O-zi-sinistra-din-istoria-tarii--6-martie-1945.jpg… e pentru că un Rege a acţionat curajos şi lucid, a obţinut tot ce se mai putea obţine pentru România şi nu a pretins nimic pentru sine.

Pe 13 martie 1945, a venit împreuna cu Petru Groza la Cluj pentru a marca instaurarea administratiei româneşti (în locul celei militare sovietice) în Ardeal.

Credeţi că Groza e personajul principal? Mai gândiţi-vă. Dacă regele nu făcea actul de la 23 august 1944, Stalin şi-ar fi pus la Bucureşti echipa pregătită la Moscova (Ana Pauker, Bodnăraş, Roman/Neulander & co), care ere dispusă să accepte planul de constituire a Republicii Sovietice Transilvania.

Reclame

2 gânduri despre “Dacă la Cluj tricolorul e roşu-galben-albastru…

 1. Regele Mihai a vrut sa abdice din propria initiativa in 1945 si acuma e scos eroul ardealului de dumneavostra. A fost vointa lui Groza sa se compromita istoric pentru Ardeal. Putea foarte bine sa isi ia familia si banii ( ca avea destui ) si sa fuga in occident pentru ca intuitia venirii rusilor o avea de ani buni. Maniu i-a reprosat acest lucru spunandu-i ca isi va manji numele in istorie daca va face acest pas. El a spus ca o face pentru Ardeal iar daca urmasilor lui le va fi rusine sa-si schimbe numele.
  Inca un amanunt graitor, Groza a refuzat in repetate randuri da devina membru de partid ramanand in afara acestuia pana la moarte.

  • Reiau argumentul: Groza a ajuns prim-ministru, doar pentru că Moscova a trebuit să aplice tactica „guvernului de larga concentrare democratica” + ceva bacşiş teritorial. Cealalta varianta (daca nu ar fi existat 23 august) era ocuparea prin razboi a Bucurestiului (probabil undeva in toamna lui 44) si instaurarea unui guvern adus de la Moscova (asa cum au procedat in Polonia).
   Regele Mihai a recuperat Moldova de Nord (judetele Suceava, Botosani, Dorohoi aveau deja administratii civile sovietice in august 44) in timpul guvernului Rădescu si Ardealul in prima saptamana a guvernului Groza (fata de care a intrat peste câteva luni in greva regala).
   In ce il priveste pe Groza, aveti dreptate: era nevoie de cineva care sa se lupte pentru Ardeal, chiar dacă se „mânjea” (doar nu era să laşi unul ca Roman sa accepte orice frontiere). Dar acelasi gen de sacrificiu va faceti ca nu il vedeti la Rege. Spre deosebire de Antonescu, care a pus „onoarea lui de militar” inaintea interesului tarii, Regele Mihai a procedat invers: întâi România, apoi orgoliile personale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s