66 de ani de frică de ruşi

bbcPe 4 martie 1948, Regele Mihai declara,  la Londra, că actul abdicării era nul, fiind obţinut prin forţă, iar schimbarea formei de stat se făcuse fără respectarea formelor constituţionale.

Occidentul a tăcut. Cedase deja jumătate de Europă pentru că nu voia să se bată cu ruşii. Recunoscuse dreptul URSS de a se asigura că are „vecini prietenoşi” şi se făcuse că ia de bune promisiunile Moscovei că nu va încerca să modifice prin forţă regimul politic al ţărilor ocupate de Armata Roşie.

Astăzi, Secretarul de Stat al SUA, a rostit la Kiev un discurs care a fost apreciat de comentatorii CNN ca fiind tranşant la adresa Rusiei. Nu mi s-a părut. A conţinut, în clar, aceleaşi două elemente ca şi aşa-zisele „presiuni” de la sfârşitul anilor ’40: recunoaşterea „intereselor legitime ale Rusiei în Ucraina” şi avertismentul  cu „izolarea economică şi politică internaţională”. Dacă mai adăugăm şi afirmaţia fără echivoc că SUA nu ia în considerare intervenţia militară, mi se pare chiar un discurs care mai degrabă l-a liniştit pe agresor.

Pe 4 martie 1948, discursul Regelui Mihai a fost întâmpinat cu tăcere vinovată de guvernul britanic. La Washington, cu două săptămâni mai târziu, regele a fost primit prietenos, i s-a decernat o medalie şi i-a fost propus un trai asigurat în SUA … doar să nu mai tulbure urechile occidentale cu principii morale (pentru care ar trebui să fii dispus să te baţi).

Puterea de azi de la Bucureşti este urmaşa acelei puteri nelegitime denunţate de Regele Mihai în 1948. Cât de important e să ai conducători legitimi de vede azi în Ucraina. Dacă nu ai, statul se face bucăţi, societatea se face ţăndări. Astăzi, în Ucraina…

Anunțuri

2 gânduri despre “66 de ani de frică de ruşi

  1. Pingback: God bless Romania! | Dan Ghenea

  2. Pingback: Regatul RomÂniei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s