Regele Filip are o dilemă

https://i0.wp.com/r.llb.be/image/3c/51ebc5d735706b14ae264b3c.jpgPetiţia împotriva legii care permite eutanasierea copiilor, votată de parlamentul belgian în 13 februarie a.c., a fost semnată de peste 200 000 de persoane a fost transmisă Regelui Belgienilor.

Legea nu poate intra în vigoare fără semnătura regelui. Deocamdată nu a semnat-o (e de remarcat că iniţial se estima ca regele o va semna în câteva zile).

E o veritabilă dilemă.

Belgia este singura monarhie constituţională care a fost efectiv creată doar prin voinţa naţională. Constituţia din 1830 a creat dinastia, nu dinastia a acceptat o Constituţie. Prima datorie a monarhului este să respecte voinţa naţiunii, exprimată prin intermediul Parlamentului. Or, votul în Parlament a fost clar de această dată (86-44), exprimând destul de fidel vederile alegătorilor.

Problema este că regele nu este doar un arbitru politic ci şi un reper moral. Iar adevărul şi binele nu formează întotdeauna majorităţi.

Ce va alege regele Filip: să refuze să semneze legea, cu riscul de a declanşa o reacţie republicană (care ar antrena, la rândul ei, un risc major de disoluţie a statului belgian), sau să o semneze, cu riscul de a reduce rolul regalităţii la o simplă formă de protocol, fără relevanţă politică sau morală?

Deja a făcut ceea ce niciun preşedinte (căruia îi e mai frică de judecata rapidă a alegătorilor decât de judecata ultimă) nu prea are curaj să facă: să-şi dea şi să dea şi celorlalţi timp de gândire.

Reclame

Un gând despre “Regele Filip are o dilemă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s