Aristotel s-a înşelat

Aristotel definea trei forme ideale de guvernare: monarhia, aristocraţia şi democraţia. In realitate, fiecare dintre formele ideale putea da naştere la forme degenerate, respectiv tirania, oligarhia şi demagogia.

Dintre formele ideale, cea mai bună îi părea monarhia, urmată de aristocraţie şi democraţie. Dar pentru că dintre formele degenerate tirania i se părea cea mai periculoasă, iar demagogia cea mai puţin periculoasă, a recomandat democraţia ca forma cea mai potrivită în politica reală.

Azi ştim că demagogiile moderne pot fi (şi au fost deja adesea!) mai ucigătoare decât cele mai crunte tiranii. Câţi oameni a ucis revoluţia franceză şi câţi oameni au murit sub tiranul Ludovic al XIV-lea? Raportul e de cel puţin 10 la 1 „în favoarea” revoluţiei. Câţi oameni a ucis cancelarul ales Adolf Hitler şi câţi au murit în timpul lui Gingis-han? Raportul e de cel puţin 20 la 1 în favoarea talentatului pictor Hitler. Câţi oameni a ucis Inchiziţia şi câţi comunismul? Raportul este de cel putin 100 la 1 „în favoarea” comunismului.

Un singur leac s-a dovedit eficace pentru a limita apetitul demagogilor de a deveni dictatori: combinarea monarhiei cu democraţia în formula monarhiei constituţionale.

Reclame

2 gânduri despre “Aristotel s-a înşelat

  1. Pingback: Aristotel: „Monarhia este forma în care puterea este exercitată pentru binele tuturor.” | Monarhia Salvează România

  2. Pingback: Aristotel: „Monarhia este forma în care puterea este exercitată pentru binele tuturor.” „Monarhia este un sistem de guvernământ în care puterea este exercitată pentru binele tuturor” | AM Press

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s