Statui de daci

Azi am avut privilegiul să vorbesc cu un om care are o pasiune sănătoasă pentru daci. Am mai scris pe acest blog despre pseudoistoria dacică promovată de naţional- comunism. Dacii imaginaţi erau folosiţi pentru a produce o mândrie naţională calpă. Dacii istorici deveneau şi mai nebuloşi în spatele acestei cortine de fum propagandistic.

Dacă vreţi să intraţi în contact cu o istorie sobră şi în acelaşi timp captivantă, iată un link: http://statuidedaci.ro/ro/ . Vă veţi întâlni tot cu daci imaginaţi, dar de sculptori care i-au avut în faţa ochilor sau măcar au auzit de ei din descrierile celor care s-au luptat corp la corp cu ei.

Iar autorul cercetării (una laborioasă, care a durat 15 ani) se limitează la comentarii precise, punând din când în când întrebări pertinente, la care nu se aventurează să dea un răspuns prea îmbibat de speculaţii (cum fac mulţi dacomani, pornind de la evidenţe mult mai subţiri).

Ar fi bine dacă şi-ar găsi, în sfârşit, şi dacii cercetătorii scrupuloşi şi raţionali de care nu prea au avut parte până acum. Şi fani de genul omului pe care întâmplarea a făcut să-l întâlnesc într-o zi de joi: iubindu-şi dacii suficient de mult pentru a-i face cunoscuţi şi suficient de raţional pentru a nu-i trage în ridicol.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s