Republici retardate (10)

13. Roma, 12 iunie 1946. Nordul a votat republica. Sudul pentru menţinerea monarhiei. Republica pare să fi câştigat cu o marjă foarte mică. (Se poate spune că republica a câştigat – dacă a câştigat – datorită voturilor comuniştilor şi fasciştilor, care sunt la unison în privinţa răsturnării monarhiei!).Voturile sunt renumărate în multe circumscripţii. Guvernul, nerespectand procedura stabilita, proclama republica pe 12 iunie, fără să mai aştepte decizia Înaltei Curţi de Casatie… (mai mult despre Republica Italiană am scris aici şi aici)

14. Belgrad, 11 noiembrie 1945. Comuniştii iugoslavi câştigă toate (!!!) cel 354 de mandate din Adunarea Naţională. Republica este proclamată pe 29, în urma unui plebiscit (organizat rapid şi fără a permite întoarcerea regelui în ţară). Serbia va fi, probabil, prima ţară care va reinstaura monarhia într-un viitor apropiat; a avut însă parte de 50 de ani de dictatură şi 10 ani de război civil ca să se vindece de naţional-comunism.

15. Sofia, 1 februarie 1945. Prinţul Kiril, regent al Bulgariei în numele nepotului său Simeon, este executat împreună cu membri ai guvernului şi cu 67 de membri ai parlamentului| (!!!), după ce au fost „judecaţi” de un „tribunal al poporului” instituit de comunişti (de la arestare până la execuţie au trecut mai puţin de 5 luni!) De remarcat că Bulgaria nici măcar nu declarase război Uniunii Sovietice. In 1946 se organizează un referendum şi se proclamă Republica Populară Bulgaria. Cât de „odioasă” a fost monarhia s-a văzut după 1990, când ţarul Simeon a devenit prim-ministru, când s-a văzut, de asemenea, cum o figură simbolică poate unifica o naţiune.

Lasă un comentariu