Republici retardate (5)

6. Viena, 11 noiembrie 1918. Deputatii germani alesi in 1911 in parlamentul Cisleithaniei (partea austriacă a Imperiului Austro-Ungar). Nationalismul si /sau marxismul le întunecă judecata, aşa că adoptă hotărârea de a rupe orice legătură cu Casa de Habsburg şi a proclama Statul Austriei Germane, care urma sa fie parte integranta republicii germane (care republica, in acel moment, era de fapt o puzderie de insurectii (majoritatea comuniste); Austria Germană emitea in acel moment pretentii si asupra teritoriilor locuite de germani in Cehia, desi nu avea nicio forta militara cu care sa poata sustine acele pretentii. Antanta a impus renuntarea la acele teritorii si renuntarea la ideea unirii cu Germania. Numele statului a devenit Republica Austria.  Care a fost dominata de socialisti in primul deceniu de existenţă, de fasciştii austrieci in al doilea deceniu, de Hitler 7 ani, de trupele de ocupatie (inclusiv sovietice) înca un deceniu, devenind cu adevărat independentă şi democratică abia în 1955.  Asta in conditiile in care, asa cum v-am mai spus, în ultimii 10 ani ai monarhiei aveau deja un regim parlamentar comparabil cu cel britanic.

Iata cum au luat nastere 3 republici condamnate sa esueze (Cehoslovacia, Ungaria şi Austria), în condiţiile în care arhiducele Franz Ferdinand, cel împuşcat la Sarajevo, acceptase  din 1913, în principiu, proiectul numit Statele Unite ale Austriei Mari (iar împăratul Carol, in 1916, s-a exprimat in acelasi sens); sigur că pierderea războiului schimba datele problemei, dar Antanta ar fi preferat sa mentina un stat austro-ungar (micşorat, desigur, pentru a-si rasplati aliatii – Serbia şi România -, dar suficient de puternic pentru a mentine ordinea în Centrul Europei). Nationalismele şi socialismele au facut imposibil acest proiect. Si au deschis calea ciumei national- socialiste.

Reclame

4 gânduri despre “Republici retardate (5)

 1. Articol inept. Monarhia austriaca a dat startul Primului Razboi Mondial printr-o politica expansionista in Balcani si nepasare fata de doleantele natiunilor oprimate, iar acel proiect de federalizare a monarhiei dualiste era o gluma proasta in conditiile unei asemenea eterogenitati etnice si, mai ales, a proiectelor nationale – construite inca de la inceputul secolului XIX – animand fiecare natiune componenta. Adevarul este ca cei trei monarhi – kaizer, tar si imparat habsburg – sunt principalii responsabili ai macelului din Marele Razboi si, indirect, ai proliferarii comuniste din secolul XX. Iar cele trei republici post-habsburgice nu au fost deloc ,,condamnate sa esueze”, exemplul este faptul ca in prezent sunt state stabile si membre U.E. Disparitia suveranitatii lor are cu totul alte cauze.

 2. Aici nu fac apologia imperiilor, ci recensamantul republicilor. Iar din destramarea celor 3 imperii, singurul stat cat de cat stabil inaltat pe ruinele lor in perioada interbelica a fost Regatul României. Prima republica austriaca a cunoscut doua razboaie civile inainte de a intra sub dictatura in 1934 si a fi anexata 4 ani mai tarziu. Republica de la Weimar a trait doar ceva mai mult de un deceniu inainte de a-si da obstescul sfarsit in bratele lui Hitler. Polonia – acelasi traseu aca Austria: razboi civil-dictatura-anexare. Ungaria – un stat care nu a fost niciun minut democratic între războaie. Cehoslovacia pare mai de succes, dar a fost de la bun inceput o tara fracturata de nationalisme – oricum nu poate fi numit stat ceva ce produce armament pentru jumatate din Europa, dar este ocupat într-o dimineaţă.

 3. Am gresit, articolul nu-i inept, ci destul de partizan. Practic ni se spune ca alternativa la acele republici inseamna cele trei imperii care au provocat Primul Razboi Mondial si au dus la institutionalizarea comunismului in varianta ruseasca – serviciile secrete germane i-au trimis pe Lenin si tovarasii sai in Rusia tarista, ca sa provoace iesirea armatei tariste din razboi. Romania interbelica nu a fost nici pe de parte stabila: Carol 2 a reusit in opt ani de zile sa submineze un sistem democratic la care predecesorii sai Carol 1 si Ferdinand, alaturi de Bratieni, s-au straduit timp de 70 de ani pentru a-l edifica si consolida. Carol al 2-lea e primul dictator din istoria moderna a Romaniei, el aduce dictatura pe plaiurile mioritice. Republici ca statele baltice sau Cehoslovacia si-au pierdut suveranitatea sub asaltul totalitarismelor. Pe noi ne-a subminat char forma de conducere care pana atunci ne asigurase modernizarea: monarhia.

  • Aveti o obsesie cu imperiile. Si nu despre asta e vorba.
   Prin comparatie dcu ce nu a fost stabila? Cu Austria? Cu Polonia? Cu Republica Spaniola? Poate cu Germania?
   Mai cititi. Poate ca veti gasi vreo diferenta intre Carol II si Stalin sau Hitler.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s