Republici retardate (1)

La 1900 existau doar două republici în Europa: Franţa şi Elveţia. În secolul care a urmat, republicile au devenit majoritare pe acest continent. Înlocuirea monarhiilor cu republici a fost prezentată de propaganda „progresistă” ca o victorie a libertăţii, raţionalităţii şi democraţiei.

După 100 de ani se poate vedea că instaurarea republicilor a însemnat o retardare a ţărilor respective în raport cu statele care au ales să reformeze monarhia, inventând sistemul monarhiei constituţionale.

Dar să vedem cum a fost acest „marş triumfal” al republicilor.

1. Lisabona, 1 februarie 1908. Regele Portugaliei, Dom Carlos I şi fiul său Luis sunt ucişi de un terorist (membru al unei societăţi conspirative republicane); deşi conspiratorii se aşteptau la sprijin popular pentru instaurarea republicii, e clar că publicul este ostil republicii, aşa că nu au curajul să continue lovitura de stat şi Dom Manuel, al doilea fiu al regelui împuşcat depune jurământul. Noul rege avea doar 18 ani. Peste 2 ani are loc o lovitură de stat militară care instaurează republica. O republică anarhică, în care asasinatul politic devine endemic; o republica militaristă, care intră fără rost şi nepregătită în primul război mondial; în fine, o republică falimentară după numai un deceniu şi care predă cheile unui dictator de cursă lungă : Salazar. Bilanţ: 16 ani de anarhie + 5 decenii de dictatură (cu un sângeros război colonial de un deceniu).

2. Petrograd, 8 martie 1917. O mare manifestaţie a femeilor care cer pâine şi pace este primul act al unei drame care va duce la instaurarea republicii în Rusia. O republica de război care se va transforma repede (în câteva luni) în primul stat comunist. Pacea şi pâinea nu au fost niciodata punctele tari ale Rusiei Sovietice. Bilanţ: 70 de ani de teroare, înfometare, genocid (cel puţin 50 de milioane de morţi!).

…… va urma ….

Un gând despre “Republici retardate (1)

  1. Pingback: Unde sunt dovezile zdrobitoare ca republica e viitorul luminos? | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s