Nici liberi, nici egali

Oamenii nu se nasc nici liberi, nici egali. Un nou-născut  are foarte puţine grade de libertate. Oamenii pot deveni liberi, dacă sunt învăţaţi cum să-si descopere libertatea. Cel mai mare rău care li se poate face oamenilor este sa li se spuna că libertatea este inerentă naturii umane.

Oamenii se nasc sclavi ai naturii. Libertatea e un dar oferit de alti oameni. Iar gradele mele de libertate depind de acceptarea de către ceilalţi a unor limitări.

Oamenii nu se nasc egali. E evident. E evident şi că nu au în mod natural aceleaşi şanse. Egalitatea de şanse e un concept ideal, pornit dintr-o lectură deformată a unui text politic fundamental: Declaratia de Independenţă a SUA. „All men are created equal” nu e acelaşi lucru cu „All men are born equal”.  „Creaţi egali” se referă la egalitatea oamenilor în faţa Creatorului, realizabilă prin împlinirea omului în perspectiva eternităţii,  pe când „nascuţi egali” pretinde că egalitatea există aici şi acum, chiar dacă realitatea e evident inegalitară.

Oamenii se nasc inegali. Şi neliberi.

Idealul aici şi acum nu e libertatea absolută şi egalizarea perfectă (de altfel, imposibil de obtinut simultan), ci dreptatea şi fraternitatea.

Sau, în temeni biblici, „Să-l iubeşti pe Dumnezeu din toată inima şi pe aproapele tău ca pe tine însuţi”.

„Dreptate şi frăţie!” a fost sloganul revoluţiei române de la 1848. Cu această deviză a început construcţia României moderne. Deviză care a fost completată cu „Nihil sine Deo”.

În faţa lui Dumnezeu oamenii sunt egali şi liberi. Pentru a deveni oameni au nevoie de dreptate şi frăţie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s