Monarhie constituţională sau republică dictatorială?

Se numără pe degetele de la o mână republicile care nu au cunoscut dictatura. Dintre cele care se pot vedea cu uşurinţă pe harta lumii, doar Statele Unite ale Americii sunt în această situaţie.

Isabel Princess Imperial of Brazil c 1887.jpg

Pe hartă se poate vedea si o altă republică federativă uriaşă: Brazilia. Abia din 1988, la 99 de ani dela proclamarea republicii (prin lovitură de stat militară), ţara a redevenit democratică; cei 99 de ani au fost petrecuţi de brazilieni astfel: peste 50 de ani  în diferite dictaturi militare, vreo 25 intr-o republica oligarhică dominată latifundiari, restul într-o republica populistă falimentară.

Brazilia a devenit independentă ca Imperiu, în 1822. Cei 67  de ani de monarhie constituţională au însemnat recunoaştere internaţională, dezvoltare economică şi mobilitate socială. Brazilia a fost una dintre primele ţări care au recunoscut drepturi electorale pentru femei, în 1881, în timpul Imperiului, pentru ca Republica să le excludă apoi de la vot (în 1894) pentru mai bine de 70 de ani.

Istoricii favorabili Republicii menţioneaza că Imperiul Brazilian a fost ultima ţară din Americi care a abolit sclavia, în 1888, dar uita că Doña Isabel (foto), regentă în numele tatălui său Pedro II, a semnat decretul care a stârnit furia latifundiarilor care au sprijinit, un an mai târziu, lovitura de stat care a instaurat republica. Doña Isabel a rămas în memoria populară ca Redentora (= Eliberatoarea/ Mântuitoarea).

Spre onoarea ei, republica braziliană actuală a organizat, în 1993, un referendum în care a întrebat cetăţenii dacă vor monarhie constitutională sau republică, şi daca republica să fie parlamentară sau prezidenţială. 6 din 7 au votat pentru republică şi 7 din 10 pentru un regim prezidenţial.

Şi  istoria continuă…

Reclame

2 gânduri despre “Monarhie constituţională sau republică dictatorială?

  1. Vreau MONARHIE CONSTITUTIONALA si inca 30%din ac.tara sunt satui de abuzurile unui presedinte care nu stie ce este INTERESUL NATIONAL ,in schimb TRADAREA a fost obiectivul lui ,sa ne oorganizam intr-un fel ,care sa conteze ,cine are curajul si determinarea sa intre in istorie ????????

  2. Pingback: Flori, fete, filme şi alte ficţiuni (4) | Dan Ghenea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s