Forme fără fond: republica postsovietică română

Pe un blog care se cheamă DSS ( Dubii, Spaime si Solutii) am gasit un articol care se cheamă Forme fără fond cu iz de regalitate. 

Zice autoarea:

„Mi se pare fascinantă (și tristă totodată) tendința unei părți consistente din populație și elite de a remitiza monarhia prin persoana fostului rege Mihai I și a urmașilor săi, ignorând cu desăvârșire fapte, date, realități devastatoare.”

Dar fapte nu sunt prezentate, date, nici atât, iar „realităţile devastatoare” se rezumă la citarea unui articol de pe un alt site, in care se pretinde că fmilia regală face „trafic” de capital simbolic. Bine, bine, sa admitem, de dragul discutiei, ca domnul Aligică are dreptate, dar de unde au membrii familiei regale acest capital simbolic? Nu cumva chiar reprezintă nişte repere? Nu cumva au facut ceva pentru ţara asta şi partea de ţară nu şi-a pierdut complet memoria le este recunoscătoare?

„Poate că e de înțeles, având în vedere multitudinea de forme fără fond care pare să ne urmărească de atâta amar de vreme (vezi Titu Maiorescu 1868). Care nu sunt doar instituționale, ci și socio-culturale.”

Gura păcătosului adevăr grăieşte. Formele fără fond sunt parte a experienţei noastre cotidiene. Şi multe dintre ele sunt consecinţe ale impunerii unei republici pe care aproape nimeni n-a dorit-o.

„Oamenii au nevoie de modele și,  în lipsă, eșuează în idolatrii.”

Vă daţi seama cât de fără fond trebuie să fie forma actuala de stat, dacă oamenii eşuează în idolatrii?

„Poate că e de înțeles  și (sau mai ales) din perspectiva declinului evident al învățământului românesc de toate gradele, care deteriorează și compromite gândirea critică și cunoașterea obiectivă a realității.”

Are dreptate doamna Hîncu: şcoala nu dezvoltă gândirea critică. Dar consecinţa e tocmai menţinerea actualei forme fără fond – republica postsovietică română.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s