Aurul regal al Roşiei Montane

„Între pietrele nestemate care împodobesc coroana Maiestăţii Voastre, nu e nici una care să lucească mai viu ca Ardealul şi Banatul prin devotament pentru unitatea statului naţional român şi pentru monarhie, dar nu este nici una care să ceară cu atâta hotărâre să i se respecte drepturile democratice şi tradiţiile de libertate” (Iuliu Maniu, la depunerea jurământului de credinţă către Regele Ferdinand de către membrii Consiliului Dirigent al Transilvaniei, Banatului și ținuturilor românești din Ungaria)

La Alba-Iulia, Regina Maria a purtat o coroană făcuta din aur transilvan, de la Roşia Montană. Pe sceptrul de aur al Regelui Ferdinand erau patru nestemate, reprezentând Vechiul Regat, Ardealul şi Banatul, Bucovina şi Basarabia. De pe stema actuală a republicii au fost îndepărtate şi coroana şi sceptrul (acesta din urmă înlocuit de … buzduganul lui Ceauşescu!). Românii din Transilvania nu mai sunt reprezentati deloc pe stemă (chiar şi leii au fost daţi afară, deşi erau o amintire a unirii de la 1600).

Poate vi se pare o discuţie fără însemnătate, despre un trecut prăfuit. Dar credeţi că e o simplă coincidenţă faptul că în 1991, atunci când era astfel mutilată stema României, era prim-ministru al republicii minciunii fiul unui cominternist care în 1944 susţinea constituirea Republicii Sovietice Autonome a Transilvaniei?

Planul de alipire a Transilvaniei la Uniunea Sovietică nu s-a realizat datorită actiunii curajoase a Regelui Mihai de la 23 august 1944. Mihai I, nepotul Regelui Ferdinand Întregitorul. Mihai I cel Credincios (lui Dumnezeu şi poporului Român). Cel căruia ardelenii, bănăţenii şi maramureşenii îi datoreaza rămânerea între frontierele României.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s