Cap n-avem, ce ne mai trebuie pajură!?

Fájl:2007 cze 10 034.JPG…Mai bine şoimul arpadian pe stema aşa-zisei republici române. Care s-ar putea numi, cu mai multă îndreptăţire, Absurdistan sau Ţara lui Vraişte-vodă (ambele formulări îi aparţin lui Dorin Tudoran, Vraişte-vodă fiind un personaj care încă domneşte peste „republică”).

Coat of arms of Romania.svgVă spuneam mai deunăzi de boul gri moldovenesc de pe stema republicii (România, nu Moldova). Azi, citind un articol care propunea includerea lupului dacic în stema ţării, am dat peste o afirmaţie care m-a intrigat: zicea autorul că pe scut, în câmpul dedicat Transilvaniei, este figurată „pasărea Turul” un totem al triburilor maghiare, devenit simbol al dinastiei arpadiene. Pasărea a fost reprezentată ca şoim (având caracteristicile speciei Falco rusticolus (vezi imaginea de mai sus).

Fișier:Kingdom of Romania - Big CoA.svgM-am uitat la stema republicii şi cred că autorul are dreptate. Pasărea e gri şi conturul e compatibil. Se spune în continuare că pasărea ar fi acolo din 1923, de când a fost desenată stema României Mari. Mie nu mi se pare! Pe scutul României Mari se vede clar (în câmpul din dreapta jos, al Transilvaniei) o acvilă regală neagră. Acesta a fost semnul heraldic al Principatului Transilvaniei începând cu Sigismund Bathory (care l-a luat din panoplia Casei de Austria, după căsătoria cu arhiducesa Maria Cristina). De remarcat faptul că în acea perioadă regatul maghiar nu mai exista, iar nominal coroana ungară trecuse la Casa de Austria.

Dacă pasărea Torul de află cumva pe stema actuală, ea a aterizat acolo trecând prin prostia şi/sau ticăloşia celor care nu voiau să revenim la o Românie adevărată.

Unii se plâng ca românii nu sunt reprezentaţi pe stema Transilvaniei. Românii din Transilvania nu au trăit într-un stat al lor până când nu au cerut alipirea la Coroana României. Prima lor ţară a fost România Mare. Iar coroana de pe capul acvilei romane (care protejează toate provinciile) e coroana de la Alba-Iulia. Dacă românii ardeleni vor înapoi pe stemă, să facă bine să ridice din nou, împreună cu regăţenii, coroana pe capul României.

Vulturul ăsta cu capul gol n-a băgat de seamă că bourul a fost domesticit, vopsit în gri şi decorat cu o stea sovietică, pasărea Turul a ajuns să domnească în Transilvania, după ce fusese în şomaj heraldic peste 700 de ani (fiind concediata de pe stema Ungariei din 1282!), iar în câmpul Banatului şi Olteniei a aparut o sabie (simbol al suveranitătii)!

Unde nu-i cap (încoronat), vai de picioare!

Anunțuri

2 gânduri despre “Cap n-avem, ce ne mai trebuie pajură!?

  1. Pingback: România triburilor | Dan Ghenea

  2. CRED CA ODATĂ CU REINSTAURAREA MONARHIEI ( SPER CIT MAI REPEDE) TOATE VOR REVENI LA NORMAL INCLUSIV HERALDICA REGALĂ.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s