Lupul dacic naţional-comunist

În octombrie 1977, la Plenara CC al PCR , s-a hotărât ca în anul 1980 să se sărbătorească amplu „2050 de ani de la crearea statului dac centralizat şi independent pe teritoriul României”. Asa că am prins încă din clasa a IV-a, istoria „pe stil nou”, in care Ceauşescu hotăra că Burebista a reuşit să unească, în câţiva ani, zeci de triburi dacice şi nu oricum ci înt-un „stat centralizat”. Şi a mai stabilit plenara că „evenimentul” s-a petrecut în anul 70 î.e.n. Sarcina tovarăşilor istorici era să caute şi să gasească dovezi care să sustină teoria însuşită de Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste, conform indicaţiilor preţioase ale secretarului general al partidului.

La o zi după ce se hotărâse că Burebista şi „lupul” dacic (de fapt, draco = cap de lup şi trup de şarpe) vor fi preferate de acum încolo acvilelor romane (cele care aminteau de altfel supărător de vechea stemă a Regatului României), se publică şi noile cuvinte ale Imnului de Stat – Trei culori (pe muzica lui Ciprian Porumbescu). Primul vers rămânea neschimbat („Trei culori cunosc pe lume”), dar al doilea („Ce le ţin ca sfânt odor”) suna mult prea religios, aşa ca este transformat în „Amintind de-un brav popor”; după care urmeaza încă 26 de versuri ridicând în slavi comunismul, fără nicio legătură cu textul original. Cântam acest „imn national” în fiecare dimineaţă, la începerea orelor.

Burebista a fost folosit ca simbol al autoritarismului politic. Ceauşescu era portretizat ca ultimul şi cel mai mareţ dintr-un şir de eroi naţionali care începea cu Burebista. În acel şir nu intrau nici Carol I, nici Ferdinand. Regatul României era o paranteză sistematic omisă din „istoria nationala”.

Dacismul e o istorie fictivă a naţiunii române. O istorie mult prea lungă, in primul rând: nici Burebista, nici Decebal, nici măcar Menumorut, nu au legătură cu naţiunea română.

Istoria statului român e una relativ scurtă: nu măsoară milenii, ci doar 148 de ani. Aproape jumătate din acest timp, în România au domnit trei mari regi: Carol I, Ferrdinand I si Mihai I. Ar fi cam greu să fie „uitaţi” daca nu am extinde pe mii de ani istoria naţională.

Dacismul „politic”, aşa cum a fost el trasat de Ceauşescu e folosit şi azi ca stratagemă de ocupare a memoriei colective cu „false amintiri”.

Reclame

2 gânduri despre “Lupul dacic naţional-comunist

  1. Pingback: România triburilor | Dan Ghenea

  2. Pingback: Statui de daci | Regatul RomÂniei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s