Dinastie înseamnă putere

Dynasthai (δύνασθαι) înseamnă „a putea, a fi capabil să”.

Principiul dinastic se întemeiază pe capacitatea de a transmite puterea. De a transmite puterile regale, cele pentru definirea cărora termenul dynasthai e folosit de 8 ori în Noul Testament:

 1. Puterea de a vindeca („Şi un lepros a venit la El, rugându-L şi îngenunchind şi zicând: De voieşti, poţi să mă curăţeşti. Şi făcându-I-se milă, a întins mâna şi S-a atins de el şi i-a zis: Voiesc, curăţeşte-te.[…]Şi i-a zis: Vezi, nimănui să nu spui nimic[…]Iar el, ieşind, a început să propovăduiască multe şi să răspândească cuvântul, încât Iisus nu mai putea să intre pe faţă în cetate, ci stătea afară, în locuri pustii, şi veneau la El de pretutindeni.)
 2. Puterea de a trăi la vedere („Şi a venit în casă, şi iarăşi mulţimea s-a adunat, încât ei nu puteau nici să mănânce.”)
 3. Puterea de a proteja („creşte şi se face mai mare decât toate legumele şi face ramuri mari, încât sub umbra lui pot să sălăşluiască păsările cerului”).
 4. Puterea de a îndura („El nu va îngădui ca să fiţi ispitiţi mai mult decât puteţi, ci odată cu ispita va aduce şi scăparea din ea, ca să puteţi răbda”)
 5. Puterea de a da putere („Cel ce ne mângâie pe noi în tot necazul nostru, ca să putem să mângâiem şi noi pe cei care se află în tot necazul, prin mângâierea cu care noi înşine suntem mângâiaţi de Dumnezeu”)
 6. Puterea de a privi adevărul în faţă („încât fiii lui Israel nu puteau să-şi aţintească ochii la faţa lui Moise”)
 7. Puterea de a încuraja („Îmbrăcaţi-vă cu toate armele lui Dumnezeu, ca să puteţi sta împotriva uneltirilor diavolului.”)
 8. Puterea de stăpânire de sine („lucrând cu puterea ce are de a-Şi supune Sieşi toate”)

Unii se întreabă daca avem o dinastie. Eu cred că avem una care se apropie incredibil de mult de definitia originară a puterii regale.

Puterea de a vindeca poate fi luată (si trebuie sa fie luată cel mai adesea) in sens simbolic. Si totusi… Nu mă pot abtine sa nu evoc mărturiile a doi medici iluştri despre vizita de Pasti a Regelui Mihai in 1992. Profesorul Sarafoleanu isi aminteşte cât de  tonică a fost mama sa (grav bolnavă) timp de săptamâni după ce a putut să-l vadă pe „regele ei” la balconul de la Continental. Iar Profesorul Nae Constantinescu ne pune în faţă o statistică uluitoare: in acea zi, in care 1 milion de oameni se inghesuiau pe bulevardele centrale, nimănui nu i s-a făcut rău, nimeni nu a avut nevoie de vreuna dintre multele salvări disponibile.

Citim lista de mai sus si vedem ca regele nostru are acele puteri.

Si daca am fi atenti am vedea cât de mult îi seamănă Principesa Margareta.

Si dacă tot am vorbit de Paştele din 1992, să ne amintim că în balconul de la Continental se afla şi un băiat de 6 ani care si-a întiparit adânc în suflet şi în minte imaginea acelei puteri vindecătoare, protectoare si regeneratoare circulând de sus în jos şi de jos în sus, între Dumnezeu, Rege şi Poporul Român.

Avem o Dinastie.

Anunțuri

Un gând despre “Dinastie înseamnă putere

 1. Reblogged this on tudorvisanmiu and commented:
  O foarte interesantă şi plină de sens definiţie a dinastiei, pa baza unor citate din Noul Testament. La capitolul „puterea de a vindeca”, aş aminti următorul moment din viaţa Majestăţii Sale: „Nimic nu este întâmplător în viaţa unui om. Omul primeşte mesaje de pretutindeni, semne. […] De câte ori, în tinereţe, mi-am dat seama de caracterul necesar al unor întâmplări – şi am început să devin atent. Prima oară când am înţeles că tot ce se întâmplă omului seamănă cu o convorbire ascunsă a fost la Florenţa, când m-am operat de urgenţă. Eram în spital şi într-o zi mi s-a adus în cameră un pacheţel. Cineva mi-l trimisese din America, o fată sau un băiat de vârsta mea care auzise că sunt bolnav. În micul pachet era o sticluţă cu apă sfinţită. Aşa scria pe un bilet. Eu eram proaspăt cusut, dar din cauza bronşitei, de care încă nu mă vindecasem, tuşeam şi aveam nişte dureri teribile din pricina efortului. Într-o noapte, obosit de dureri şi de nesomn, am luat sticluţa şi am băut apa, în credinţa că apa este într-adevăr vindecătoare. Or, s-a întâmplat ceva extraordinar. La o jumătate de oră după aceea, poate mai puţin, poate mai mult, nu-mi aduc bine aminte, mi-au dispărut durerile cu totul. Când s-a întâmplat asta, faptul nu m-a izbit. Mi se părea firesc să nu mă doară nimic. Dar după aceea mi-am adus aminte de durerile grozave de dinainte şi parcă nu-mi venea a crede.” («Convorbiri», M. Ciobanu, 1991-92, ed.3, Humanitas, 2008, p.218)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s