1 Decembrie 1918 (s.n.):Bucuresti

fm1La 1 decembrie 1918 (18 noiembrie pe stil vechi, inca in vigoare in Vechiul Regat), Ferdinand I, in uniforma de Maresal al României si Regina Maria, in uniforma de colonel al Regimentului 4 Rosiori, pe care il comanda onorific din 1915, intrau in Bucuresti, pe sub un arc de triumf construit din lemn pe Calea Victoriei.

In 1936, cand a fost inaugurat actualul Arc de Triumf, la 1 decembrie, Regele Intregitor era prezent doar in efigie de piatra, dar Regina Inimilor a fost invitata la ceremonie, desi regele uzurpator Carol al II-lea era in relatii foarte proaste cu mama sa.

La cea mai mare parada militara a republicii postsovietice române, desfasurata pe sub Arcul de Triumf spre care converg bulevardele care poarta numele maresalilor Averescu si Prezan, lipseste singurul maresal in viata: Regele Mihai. E bine, Domnule Presedinte?

Reclame

7 gânduri despre “1 Decembrie 1918 (s.n.):Bucuresti

 1. Pingback: Care 1 Decembrie? | Dan Ghenea

 2. Dragă domnule Ghenea,
  Am găsit pe blogul lui Stelian Tănase următoarea informaţie:
  „La 18 noiembrie/1 decembrie 1918 familia regală a revenit la Bucureşti. Armata a defilat prin tot oraşul. În frunte, călare, regele Ferdinand şi regina Maria. Îi însoţea generalul francez Berthelot, şeful misiunii militare franceze. Mulţimile pe trotuare entuziaste au aclamat. De mult nu mai văzuse Bucureştiul o asemenea bucurie. După o lungă ocupaţie străină oraşul era eliberat.
  […..] În aceeaşi zi / 1 decembrie 1918 / la Alba Iulia Marea Adunare proclamă unirea Transilvaniei cu vechiul regat. ”
  (http://www.stelian-tanase.ro/regele-ferdinand-la-158-de-ani-de-la-nastere/)

  Am mai găsit undeva şi o altă informaţie:
  „Pe 1 (s.v.)/14 (s.n.) decembrie regele şi guvernul au întâmpinat la Gara de Nord delegaţia Marelui Sfat Naţional Român din Transilvania, care aducea Rezoluţia Unirii de la Alba-Iulia pentru a fi predată şefului statului. Cu acest prilej, Ferdinand a declarat:
  «Ne-aţi adus nu numai dorul împlinit a câtorva milioane de suflete, ne-aţi adus inimile lor şi în primirea plină de dragoste frăţească ce aţi găsit-o la noi, aţi putut simţi pulsul ţării mume, ce bate în acelaşi ritm cu al vostru […] După Basarabia şi Bucovina, mai lipsea o piatră dintre cele mai scumpe: Ardealul, cu ţinuturile din Ungaria locuite de români. Azi ne-aţi adus şi această ultimă piatră a clădirii, care încoronează marea operă de unire. Putem privi cu încredere în viitor, căci temeliile sunt puternice.»”
  (http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Ferdinand_I_de_Hohenzollern-Sigmaringen#cite_note-35)

  Recunosc, personal, sunt derutat de cele două stiluri calendaristice – mai ales cu atât Transilvania şi Vechiul Regat foloseau stiluri diferite.

  Nu sunt, sigur, deci:
  1. Ce dată era în Vechiul Regat când a revenit Ferdinand în Bucureşti?
  (1) 18 noiembrie (s.v.) / 1 decembrie (s.n.) – deci în aceeaşi zi cu Marea Adunare de la Alba Iulia
  sau
  (2) 1 decembrie (s.v.) / 14 decembrie (s.n.)? – deci cu 13 zile după Marea Adunare de la Alba Iulia

  2. În raport cu reîntoarcerea Regelui Ferdinand, când a venit delegaţia ardeleană la Bucureşti (episcopii Miron Cristea şi Iuliu Hossu, Vasile Goldiş, Alexandru Vaida Voevod), aparent sosită la 1 decembrie (s.v.) / 14 decembrie (s.n.)?
  (1) – la 13 zile după întoarcerea Regelui Ferdinand în Bucureşti
  (2) – în aceaşi zi în care s-a întors Regele Ferdinand în Bucureşti.

  Cred că ar fi binevenite aceste clarificări 🙂

  • Prima varianta este cea corecta, la ambele intrebari. Am verificat cu memoriile Reginei Maria in fata. Multumesc mult pentru atentionare. Postasem imediat acest raspuns,inainte de a face corecturile in text, dar nu stiu de ce a disparut ieri.

 3. Deşi văd că aţi clarificat chestiunea, am găsit o confirmare aici:
  «La 19 noiembrie/2 decembrie 1918, ziarul Universul îşi deschidea ediţia cu un articol intitulat “La Alba Iulia şi… Bucureşti”: “La Alba Iulia e sărbătoare mare azi (de obicei, în ziarele vremii, «azi» se referă la ziua de ieri, «ieri» la cea de alaltăieri, deci trebuie să înţelegem prin «azi» data de 1 decembrie, stil nou – n.r.), e ziua sfântă a neamului nostru întreg. Din desişurile munţilor, de pe Mureş şi Olt, de pe Târnave şi Someş, de pe Crişuri şi din Banat, se scurg spre cetatea istorică valuri-valuri de oameni liberi (…) se adună azi acolo să desăvârşească visul marelui Voievod Mihai: Unirea tuturor Românilor din ţările surori, care să fie «baştele şi apărătură a toată creştinătatea». În sunetul clopotelor mitropoliei întemeiată de marele Mihai în Alba Iulia se încheie astăzi marele act istoric al neamului întreg, în vreme ce aci la noi, tot azi, cetatea lui Bucur primeşte cu braţele deschise pe marii luptători ai libertăţii şi creatori ai idealului nostru sfânt”. […]
  Aşa cum s-a întâmplat şi alteori în cursul istoriei Casei Regale a României, s-a insistat pe suprapunerea unor date istorice. Regele Carol a voit să marcheze ziua de 10 mai: în 1866 – intrarea lui în Bucureşti, în 1877 – proclamarea Independenţei, în 1881 – încoronarea ca Rege al României. Iată că această “temă” se repetă pe vremea lui Ferdinand. Deşi Capitala fusese eliberată în urma luptelor din preajma zilei Sfântului Dimitrie (după calendarul vechi), ocrotitorul Bucureştilor, Regele a ales să nu se întoarcă imediat. A aşteptat derularea unor evenimente pe care le-a considerat esenţiale pentru identitatea ţării sale: unirea Bucovinei şi unirea Ardealului. Intrarea sa triumfală, cu armata eliberatoare trecând pe sub arcul de triumf (ridicat din lemn şi împodobit cu flori de bucureşteni) s-a făcut pe 1 decembrie, la ora la care la Alba Iulia se citea proclamaţia care arăta voinţa românilor de a trăi între graniţele unei singure ţări. (Trei ani mai târziu avea să aibă loc încoronarea de la Alba Iulia, la 15 octombrie 1922, dată aleasă nu întâmplător – pe 15 octombrie 1893 se născuse moştenitorul tronului, Carol.)»
  – Simona Lazar (http://www.revistafelicia.ro/articol_1011443/suveranii_romaniei_revin_triumfal_in_bucurestiul_eliberat.html#)

  • Interesanta relatarea din sursa primara citata. Cat despre interpretarea ca regele a asteptat adunarea de la Alba-Iulia ca sa realizeze o coincidenta memorabila prin intrarea in aceeasi zi, nu prea are sustinere documentara. Memoriile Reginei Maria vorbesc despre nerabdarea de a se intoarce in Bucuresti. Informatia ca Bucurestiul ar fi fost eliberat de Sf. Dumitru (s.v.) nu este exacta. Trupele franceze au intrat in Bucuresti pe 12 noiembrie (s.n., 30 octombrie s.v., la trei zile dupa Sf. Dumitru). Trupele romane reintrasera in razboi cu doua zile inainte pe 10 (cu o zi inainte de semnarea armistitiului pe frontul de vest) au primit directiva de a trece prin pasul Oituz spre Brasov pentru a stanjeni retragerea armatei germane. Trupele germane au parasit complet teritoriul Vechiului Regat la 1 decembrie/18 noiembrie. Deci se poate spune ca regele a revenit cat mai rapid cu putinta in capitala. De altfel, trupele cu care a defilat pe sub arcul de triumf veneau direct din mars (nu facusera repetitii pentru parada!)
   Pe de alta parte, Adunarea de la Alba-Iulia nu capatase inca semnificatia care o are astazi; era o miscare politica importanta pe tabla negocierilor complicate cu Aliatii, nicidecum un moment decisiv.

   • Deci întoarcerea în Bucureşti a Regelui Ferdinand în aceaşi zi cu desfăşurarea Marii Adunări de la Alba Iulia a fost, pur şi simplu, o coincidenţă sublimă (ce ţine de destin) şi nicidecum un fapt „organizat” 🙂

   • Nu, nu cred ca a fost pura coincidenta, spun doar ca regele nu si-a intarziat intrarea in Bucuresti pentru a face „potriveala”, ci, probabil, e tocmai pe dos: a trebuit ca armata sa se intrebuinteze serios pentru a ajunge pe 1 decembrie in Bucuresti. E interesant si urmatorul amanunt: delegatii care urmau sa prezinte regelui actul de unire al Bucovinei pleaca in seara zilei de 28 (s.n.) spre Iasi, asadar decizia de plecare spre Bucuresti inca nu fusese luata. Pe de alta parte, asa cum am spus, trupele germane se retrageau inca, in dezordine si cu incidente spre Transilvania; probabil ca o securitate rezonabila a deplasarii regelui a putut fi obtinuta doar in ultima zi din noiembrie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s