24 de fotografii cu regele Mihai (7): Prânzul cu Hitler

Hitler a vrut sa-l întâlnească pe tânarul rege al României. Antonescu a vrut sa-i faca pe plac, gandindu-se ca un Mihai I care ar face frumos in fata Fuhrerului ar mai estompa amintirea superioritatii afisate de Carol al II-lea la intalnirea din 1938.

Regele a vrut initial sa refuze. Regina mama Elena a negociat cu Antonescu o intalnire informala – un prânz cu Hitler -, in drum spre Italia.

Caracterul neoficial al vizitei e subliniat de hainele civile ale regelui. Hitler simte nevoia de a purta chipiul, desi nu este in uniforma militara.

Hitler il priveste drept in ochi, glacial, pe tânarul care fusese de fata la acel moment enervant al intalnirii lui cu Carol al II-lea, care ii intorsese o privire vadit condescendenta, ca de la un print de Hohenzollern la un parvenit.

Acum, fiul isi tine palaria exact ca tatal sau dar ochii sunt ai mamei sale: sustine privirea lui Hitler, zambeste amabil exact atat cat trebuie, iar Hitler se simte vag nelinistit (banuiesc asta din sfaturile pe care i le va da mai tarziu lui Antonescu in legatura cu regele), insa nu furios (asa cum se intamplase dupa intalnirea cu Carol, cu consecinte pentru România).

„Am o datorie faţă de poporul meu şi aceasta îmi elimină orice preferinţe personale. E o datorie de care numai Dumnezeu mă poate dezlega”.

Acesta a fost principiul pe care l-a aplicat Regele Mihai in toate actele sale de suveran prin mila lui Dumnezeu si vointa nationala. Si a putut sa sustina acest principiu cu mult curaj, dar si cu discernamant si pricepere.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s