99 de ani fără Carol-Vodă

Un articol deosebit publica domnul Stelian Tanase pe blogul sau:  CUM A MURIT MARELE REGE CAROL INTII

Iata un paragraf cheie:

La 18 septembrie –1 octombrie 1914, IC Brătianu şi ambasadorul rus la Bucureşti, Poklevsky semnau un acord care ne garanta Ardealul dacă ne păstrăm neutralitatea.“Părerea mea [scrie I.G. Duca] este că datorăm acest tratat regelui Carol. Prezenţa sa pe tronul Românei inspira ruşilor o aşa teamă că pînă în cele din urmă vom merge cu Germania încît, în ziua cînd Brătianu le-a propus să le dea în scris că vom rămîne neutri, ne-au oferit în schimb tot ce l-am cerut. E ultimul serviciu involuntar pe care regele Carol l-a adus Regatului Român.”

Uluitor, dar adevarat! Rusii stiau ca Vodă Carol le mai incurcase planurile si in 1878, cand a mobilizat armata pentru a se opune prelungirii prezentei militare rusesti in România. Rusii ii stiau de frică. Asa ca Pana si pozitia progermana a regelui a servit, in aceste conditii, interesele României.

La putin timp dupa aceea si-a mai servit patria si prin punctualitatea la trecerea dincolo: exact in momentul in care rolul sau se incheiase.

Iar inmormantare sa a fost cu adevarat cea a unui mare voievod. Nu mai fusese una asemenea de la moartea lui Stefan cel Mare. In toate gările, toate satele lumea iese înainte plîngînd (articolul intreg – aici)

Reclame

Un gând despre “99 de ani fără Carol-Vodă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s