Regalistii sunt deja majoritari in Serbia

Imaginea este de la ceremonia de reinhumare a Regelui Petru al II-lea al Iugoslaviei, a sotiei sale, Regina Alexandra si a mamei sale, Regina Maria a Iugoslaviei (fosta Principesa Maria a României) in necropola regilor iugoslavi, la Oplenac, in mai anul acesta.

Cel care tine in maini coroana este nepotul regelui Petru. Are sanse reale sa fie viitorul rege Petru al III-lea al Serbiei. Un sondaj dat publicitatii pe 27 mai arata ca, pentru prima oara dupa 1991 (cand familia regala a revenit in Iugoslavia), in Serbia sunt mai multi regalisti decat republicani. Iar tendinta este de crestere a numarului lor.

Ceremonia de la Oplenac a fost una cu onoruri de stat si a fost impresionanta.

Si s-a mai petrecut, aproape simultan, un lucru care a zdruncinat serios mitul lui Tito ca binefacator dezinteresat al popoarelor iugoslave. O comisie instituita de presedintele republicii pentru a cerceta depozitul bancar secret al lui Tito la Banca Nationala a Serbiei a constatat ca existau in acel seif valori apartinand familiei regale iugoslave.  Zeci de ani comunistii au acuzat familia regala ca ar fi „furat” valori de patrimoniu national. Hotul striga „hotii!”!

Sârbii vor sa-si incheie conturile cu comunismul. Care, departe de a realiza „unitatea popoarelor iugoslave”, a facut praf Serbia. Practic, a adus-o la aproape la dimensiunile din timpul primului Karagheorghe.

In schimb, beizadelele comuniste (de exemplu, nepotii lui Tito) vor sa pastreze bucati din Iugoslavia in proprietate privata. Inclusiv imobile si terenuri cumparate si construite de membrii familiei regale si trecute in proprietatea „poporului”.

S-ar putea insa ca sârbii, care au fost foarte inceti in a rupe cu mitologia comunista, sa fie primii care sa ia o decizie cum Europa nu a vazut inca: abolirea republicii si intoarcerea regelui prin vot popular.

Dar poate ca totusi România va fi prima.

Reclame

2 gânduri despre “Regalistii sunt deja majoritari in Serbia

  1. Pingback: Iugoslavia ca mostenire privata | Dan Ghenea

  2. Pingback: 24 de zile in Balcani (14): Calamari excelenti si tântari insistenti | Dan Ghenea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s