Boala presedintilor

Muntenegru e tara europeana care are (oficial) si presedinte si rege. Republica Muntenegru a recunoscut oficial statutul de simbol al familiei regale muntenegrene si i-a aprobat o lista civila de cheltuieli.

Republica Muntenegru a adoptat ca drapel steagul Regelui Nikola I (a domnit intre 1860 – 1918; intre 1910-1918 a fost primul Rege al Muntenegrului).

Republica Muntenegru a conferit orasului Cetinje titlul de capitala istorica a tarii (Priestonica) si a pus in valoare cladirile istorice care amintesc de incredibila independenta, timp de peste 200 de ani, a acestui stat mic prins intotdeauna in luptele dintre uriasi.

De ce nu si-a reluat pe deplin Muntenegru destinul regal?

Poate si pentru ca exista o boala a democratiilor data de virusul demagogiei. As numi-o boala presedintilor. Cei vechi o numeau slava desarta. Presedintelele Muntenegrului s-a mutat la Cetinje, capitala regilor. In fostul palat al primului Principe al Muntenegrului, Danilo I (1852-1860).

Parlamentul Republicii ramane la Podgorica (fost Titograd). Regelui (care foloseste, totusi, formula ASR Principele Nikola al II-lea al Muntenegrului, pentru ca nu a fost vreodata incoronat) i s-a dat, pentru a-si indeplini functiunile de reprezentare, un etaj dintr-o (fosta?!) proprietate a familiei regale in Podgorica.

Asadar, regele e chirias in casa lui din Podgorica, iar presedintele se joaca de-a regele la Cetinje. Pazit de garzi care poarta uniforma stabilita de bunicul actualului rege.

La ce e bun un presedinte care se crede rege atunci cand poti avea un rege veritabil?

Reclame

2 gânduri despre “Boala presedintilor

  1. Pingback: Ce nu mi-a placut la Cetinje | Dan Ghenea

  2. Pingback: 24 de zile in Balcani (14): Calamari excelenti si tântari insistenti | Dan Ghenea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s