„Sef de stat”: modelul Nicolae Ceausescu

Pentru Nicolae Ceausescu a fost creata functia de Presedinte al Republicii Socialiste România. Pentru el a fost introdus in Constitutia RSR (o hartie nula de drept, de altfel) articolul care spunea ca presedintele RSR  „este seful statului”.

In „Statele lumii de la A la Z”, publicata la Editura Politica, aparea rubrica „Seful statului”, unde erau bagati de-a valma regi, imparati, sultani, presedinti si dictatori. Intoxicarea a prins: multi romani cred si azi ca toate tarile au un „sef de stat”.

Nu au. O sa dau un singur exemplu, pentru a intelege ca regii, de exemplu, nu sunt „sefi de stat”. Regina Marii Britanii este descrisa cu formula „embodiment of the State”. „Intruchiparea statului”. Nu conduce statul, ci reprezinta plenar statul.

Iata cum a fost descris acest rol de reprezentare al Regelui României in Constitutia din 1923:

„Persoana Regelui este inviolabila. Ministrii lui sunt raspunzatori. Nici un act al Regelui nu poate avea tarie daca nu va fi contrasemnat de un ministru, care prin aceasta chiar devine raspunzator de acel act.” (Constitutia României din 1923)

Din constitutiile de dupa 1990 a disparut sintagma de „sef al statului”. Unul dintre putinii care nu a aflat este chiar cel care a jurat sa fie aparatorul Constitutiei. Si pentru ca evident nu a citit nici Constitutia din 1923 (pe care ne-o recomanda!) nu are cum sa stie nici ca Regele Ferdinand nu a fost „sef de stat”, ci ceva mult mai inalt – fericita intruchipare a unui stat viu, adevarat.

Cel care se vrea cu tot dinadinsul „sef de stat” ne indica astfel si modelul sau adevarat: Nicolae Ceausescu, singurul „sef de stat” al României (pana acum!).

Reclame

Un gând despre “„Sef de stat”: modelul Nicolae Ceausescu

  1. Din pacate succesorii lui Ceausescu nici macar la unghia lui Ceausescu nu se ridica ce sa mai vorbim de Regale Mihai. Faptul ca dupa era comunista nu am revenit la regat comfirma faptul ca regimul communist a supravietuit prin PSD si PDL fostul FSN. Acesti conducatori arata mediocritatea lor prin frica de rege a lui Ion Iliescu care bloca intrarea in tara a Majestatii sale Regele Mihai si afirmatile jignitoare ale lui Traian (blestematul) Basescu. Aceasta este dovada mentalitatii create de communism in jurul ideii ca regale a furat aurul cu trenul si frica actualilor impostori politici de azi de a fi demascata formarea lor UTC-ista.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s