Fara presedinte

Dragi concetateni republicani,

Va propun sa faceti un experiment (deocamdata mental): imaginati-va o republica fara presedinte. Vi se pare greu? Sa ilustram posibilitatea cu cateva exemple clasice.

Republica romana avea in frunte doi consuli, alesi anual dintre senatori. Uneori, in situatii de pericol, Senatul dadea puteri dictatoriale unuia singur, pentru 6 luni. Cand dictatorii au vrut mai mult de doua mandate de 6 luni, Republica romana a luat sfarsit.

Republica Provinciilor Unite (Olanda, in primele doua secole ale existentei sale ca stat independent) era condusa, in timp de pace, de Statele Generale (Parlamentul), iar in caz de razboi conducerea trecea la stathouder  (Printul de Orania). Cand Parlamentul a avut proasta idee sa renunte la serviciile printilor de Orania si sa aleaga un presedinte al Republicii, lucrurile s-au sfarsit foarte prost: republica a devenit o tiranie, care nu a putut fi inlaturata decat printr-o revolta sangeroasa.

Cand Republica Franceza (a doua) a avut (pentru prima data in istorie) nefericita idee a infiintarii functiei de presedinte ales prin vot direct de catre cetateni, cetateanul presedinte Louis Napoleon Bonaparte s-a gandit ca i-ar sta bine ca imparat. Si a fost ales (prin referendum!) si ca imparat. Sfarsitul republicii.

Si azi, in Romania, cel mai mare pericol pentru republica este chiar presedintele republicii, ales prin vot popular. Dar chiar daca nu s-ar gandi sa fie un pic dictator, la ce e bun? Ce ar merge mai prost daca republica nu ar avea presedinte?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s