Vive la Republique!

Cati francezi stiu  azi ca nici in timpul Primei Republici (1792 – 1804), nici in timpul Celei de-a Doua Republici (1848-1852), 14 iulie nu a fost sarbatorita ca zi nationala?

Fête du 14 juillet 1880.Mitul Caderii Bastiliei ca eveniment fondator al Republicii a fost creat tarziu,in anii de inceput ai Celei de-a Treia Republici (1870 – 1940). Atunci cand inca se discuta despre reinstaurarea monarhiei constitutionale. Prima data cand s-a strigat „Vive la Republique” de 14 iulie a fost in 1880. Atunci a fost sarbatorita Caderea Bastiliei pentru a doua oara.

14Prima data a fost in 1790. Franta era monarhie constitutionala, regele Ludovic al XVI-lea semnase Constitutia, cele trei culori ale revolutiei simbolizau acum La France, la Loi, le Roi, poporul striga “Vive le Roi!”, “Vive la liberté!”, iar cand a aparut generalul LaFayette, eroul revolutiei americane, foarte multi au strigat si “Vive LaFayette!”.

Ziua fondarii Primei Republici este 22 septembrie 1792. A fost sarbatorita sub A Doua si A Treia Republica. 14 iulie s-a impus pentru ca apartine perioadei cuceririi libertatii. Declaratia Drepturilor Omului si Cetateanului a fost baza Constitutiei, semnata si respectata de primul rege constitutional al francezilor, Ludovic al XVI-lea. Republica a instaurat Teroarea. De care ultimele doua Republici Franceze au vrut sa se debaraseze ca de un vis urat.

(Imaginile, reprezentand sarbatoririle zilei de 14 iulie din 1790 si 1880, le-am preluat de pe Imago Mundi )

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s