Republica sau pierderea naivitatii

„Revenirea la monarhie este o naivitate”,  zice primul presedinte al republicii postsovietice române, intr-un interviu pentru Ora regelui (minutul 15:36).

Naiv = lipsit de experiență și de prefăcătorie, simplu, natural, credul și sincer. 

Deducem ca:

1. Republicanii au experienta. Corect: au experienta capului plecat. Regalistii au naivitatea sa ceara repunerea coroanei pe capul vulturului.

2. Conducatorii republicani ca domnul I.I. au invatat sa se prefaca, sa mimeze comportamente democratice, sa invoce dreptul poporului de a-si alege conducatorii, cand se gandesc, de fapt, la slava lor (desarta), obtinuta cu pretul divizarii natiunii. Regalistii au naivitatea sa admire un om care nu se preface pentru a placea si care spune ca podoaba cea mai de pret a Coroanei e increderea poporului.

3. Adevarurilor simple – republica e ilegitima, republica e falimentara economic si republica este corupta – li se raspunde cu ipoteze complicate de tipul: ce garantii avem ca monarhia constitutionala va rezolva toate problemele?

4. Republicanii nu sunt creduli. Partea proasta e ca nu mai cred in (mai) nimic. Regalistii au naivitatea sa ceara repunerea pe stema a devizei Nihil sine Deo.

5. Conducatorii republicii au o lunga scoala a nesiceritatii necesare. Regele nostru ne da un exemplu rar de sinceritate. Si mai rar inca, reuseste sa fie sincer, demn si bland in acelasi timp.

Poate ca asta e slabiciunea noastra, a regalistilor: frica de a ne recupera naivitatea. Ceea ce am numit, in alta parte, blestemul inteligentei.

Reclame

Un gând despre “Republica sau pierderea naivitatii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s