4 cuvinte, 4 minciuni

E o celebra formula a lui Cornelius Castoriadis despre Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste: „patru cuvinte, patru minciuni”. Uniunea nu era o uniune, ci un stat totalitar imperialist, sovietele (consiliile locale, regionale, nationale) nu aveau nici o putere reala, toata puterea era concentrata la varful partidului, nu era socialista, ci „in drum spre comunism”, iar republicile nu erau republici, ci doar niste gubernii conduse de la Moscova, prin hotarari luate in spatele usilor inchise, nu prin dezbatere publica.

Aceasta minciuna s-a intins si in tarile ocupate de Armata Rosie. Noi ne-am procopsit cu 3 cuvinte, 3 minciuni: Republica Populara Română.

E credeam ca in anul 2013 nu mai sunt prea multi cetateni informati care sa pomeneasca plini de mandrie continuitatea intre republicile sovietice române (RPR si urmasa sa, RSR) si republica actuala. Se pare ca m-am inselat grav: unul dintre vicepresedintii Comisiei pentru politica externa a Parlamentului, o doamna al carei nume nu vreau sail scriu aici, isi incepe o declaratie politica in Parlament cu urmatoarele cuvinte:

„Deşi ţara noastră este, de multă vreme, o republică, iarăşi se observă o revigorare a anacronicului curent monarhist.” 

Doua propozitii, o minciuna (republica), o prostie (de multa vreme) si o măgărie (anacronicul curent monarhist – doamna vicepresedinte la externe, mai scoateti capul prin Olanda sau prin Danemarca?!)

Daca aveti stomac sa cititi cele  peste 50 de randuri ale declaratiei „Monarhia nu salvează România!”, cu sute de asemenea „perle”, o aveti aici

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s