Progresul statului politienesc

Art. 25. – Secretul scrisorilor si al depeselor telegrafice este neviolabil. Una lege va determina responsabilitatea agentilor guvernului pentru violarea secretului scrisorilor si depeselor incredintate postei si telegrafului.

(Constitutia României, 1866)

ARTICOLUL 28 – Secretul corespondentei

Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil.

(Constitutia României, 2003)

Din Constitutia actuala  responsabilitatea agentilor guvernului pentru violarea secretului scrisorilor a disparut. Si toata lumea stie ca un articol de lege „fara dinti” (fara sanctiuni prevazute prin lege pentru incalcarea lui) e un articol pe jumatate mort si care nu poate proteja pe nimeni.

Dar ce conteaza aceste amanunte, ramane cum am stabilit: republica e mareata, iar monarhia constitutionala e „depasita”. Depasita in viteza pe drumul spre un stat politienesc.

Semnalez ca doamna Lucia Stroila a publicat pe blogul domniei sale, cu sublinieri, primele doua titluri ale Constitutiei din 1866. Suntem deocamdata doi in initiativa de a arata cat de „inapoiata” era acea Constitutie. Ne-am bucura sa fim cat mai multi.

Reclame

Un gând despre “Progresul statului politienesc

  1. Pingback: O constitutie a libertatii | Dan Ghenea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s