Inapoi in viitor

CAROL I
Din gratia lui Dumnezeu si prin vointa nationala Domn al Românilor;
La toti de facia si viitori sănătate:
Adunarea generala a României a adoptat în unanimitate si Noi sanctionăm ce urmează:

CONSTITUTIUNE

TITLUL I
Despre teritoriul român

Art. 1.
Principatele-Unite-Române constitue un singur Stat indivisibil, sub denumirea de România.
Art. 2.
Teritoriul Romaniei este nealienabil. Limitele Statului nu pot fi schimbate sau rectificate, decat in virtutea unei legi.
Art. 3.
Teritoriul Romaniei nu se pote coloniza cu populatiuni de ginta streina.
Art. 4.
Teritoriul este impartit in judete, judetele in plăşi, plăşile in comune. Aceste divisiuni si subdivisiuni, nu pot fi schimbate, sau rectificate decat printr-o lege.

Dupa cum vedeti, daca am fi avut o Constitutie simpla, dar eficienta, cum era Constitutia din 1866, nu aveam nevoie de atata tevatura cu revizuirea in pripa doar pentru a introduce regiunile. Era suficienta o lege organica. In plus, Constitutia din 1866 nu se incurca in notiuni vagi, ca statul national unitar, ci stabileste clar doua principii foarte practice: indivizibilitatea (adica nu se accepta o varinta constitutionala de secesiune) si inalienabilitatea (adica nu poti sa tranzactionezi teritoriul statului – asa cum a facut, de exemplu, tarul Rusiei cand a vandut Alaska Statelor Unite ale Americii, in 1867). E de remarcat ca tocmai exceptia de la regula nealienabilitatii a fost foarte utila in 1918, cand guvernul de la Bucuresti, condus de Alexandru Marghiloman a semnat Pacea de la Buftea cu Puterile Centrale, prin care pierdeam Dobrogea si crestele Carpatilor; Regele Ferdinand nu a semnat tratatul de pace si nici nu a existat o lege de modificare a limitelor statului ratificata de Parlament, asa cum prevedea Constitutia, asa ca respectiva cedare de teritoriu nu a fost niciodata recunoscuta de drept.

Unii spun ca monarhia constitutionala este anacronica. Eu cred, dimpotriva, ca republica populara ne-a intors mult in trecut. Chiar si astazi, Constitutia de la 1866 reprezinta un nivel la care doar putem spera in materie de claritate, pragmatism si drepturi ale cetateanului. Inapoi in viitor!

Reclame

5 gânduri despre “Inapoi in viitor

  1. Pingback: O constitutie a libertatii | Dan Ghenea

    • Da, se aplica. E interesant insa ca, si in acest caz, Domnitorul Carol nu a vrut sa-si puna semnatura pe acea lege. Asa ca, intre 1878 si 1918 judetele Cahul Bolgrad si Ismail nu au fost cedate cu acte in regula Rusiei (cel putin nu din punctul de vedere al legii romanesti)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s