Si am trecut Prutul…

… si Nistrul si Bugul si Donul … dus-întors!

O armata brava, prost inzestrata (in buna masura din cauza uzurpatorului Carol Caraiman, alias Carol al II-lea) si prost condusa strategic (de catre celalalt uzurpator, Ion Antonescu, care isi zicea Conducatorul Statului si vorbea despre el insusi la persoana a III-a), si-a facut datoria eliberand Basarabia si Bucovina de Nord.

cavalerie-caucaz-19422-460x250

Maresalul Ion Antonescu a facut apoi (doar in capul lui!) planul de a recapata Ardealul de Nord prin bunavointa lui Hitler, mergand alaturi de acesta pana la Stalingrad. Planul s-a soldat cu cel mai mare dezastru din istoria militara a României: pierderea a doua armate la Cotul Donului.

Obverse of Romanian 20 Lei of 1944

Cand Maresalul isi pierduse capul si voia sa lege soarta României de soarta lui Hitler, Regele Mihai, dand dovada de luciditate si de curaj fizic si moral, a reusit sa ia decizia care a pastrat Romania pe harta.

Daca vi se pare excesiva aceasta afirmatie, constatati, totusi, o evidenta: Romania pe care ne-a lasat-o e mai mare decat Romania pe care o primise in 1940. Basarabia a fost pierduta din nou (dar nu o sa obosesc sa va reamintesc faptul ca in august 1944 si Suceava si Iasii erau administrate de sovietici si numai datorita actului de la 23 august au revenit sub administratie româneasca), dar Ardealul a fost recastigat.

Tanarul rege a fost capul limpede in aceasta drama. Priviti si aceste fotografii: cine pe cine domina in fiecare dintre ele?

mihant

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s