Republică, măreată vatră

„Republică, măreată vatră,/ Călită-n foc de bătălii,/ Înfloritor pământ al păcii,/ Republică, slăvită fii!”

Am cantat acest cântec la fiecare sfarsit de trimestru I, in cinstea zilei republicii (30 decembrie), cu anticipatie (pentru ca urma vacanta de iarna). Nu am remarcat atunci absurdul si minciunile cuprinse in aceste patru versuri, pur si simplu pentru ca o faceam mecanic si eram obisnuiti sa nu ne gandim la sensul cuvintelor spuse in montajele literar-artistice, in care si intonatia cuvintelor cheie era prestabilita.

Va imaginati o vatra „măreată”? Expresia este absurda, dar nu e numai atat, e si o obraznicie fara margini; bunicii mei spuneau despre comunisti: „Ne-au luat si cenusa din vatra”. Si chiar asta au facut comunistii, cei care ne-au fericit cu „mareata republica”: au spulberat gospodariile taranilor  si au spulberat traditiile satului; n-au stins doar focul, au luat si cenusa din vatra.

Vine apoi minciuna cu republica nascuta din batalii. Care batalii? Au fost drapelele republicii la Plevna? La Marasesti? La Oarba de Mures? A, sau poate lupte se numesc impuscarea sau ciomagirea unor concetateni care venisera sa-i ureze „La Multi Ani!” regelui lor in ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril?

Cat de infloritor era pamantul confiscat de comunisti am vazut cu ochii: de cate ori treceam pe langa o bucata buna de pamant lasat in paragina, tataie ofta si zicea: „Ce gradini erau aici! De ce ni l-au mai luat daca tot l-au lasat pârlog?”. Cat despre pace, era o pace care semana mereu cu un efort de razboi. Sau, cum zicea un banc „o sa fie o pace de n-o sa mai ramana piatra peste piatra”.

romanPoate credeti ca republica de azi e mai breaza? Eu cred ca e legata genetic de prima republica, cea a stelei rosii sovietice. In sensul cel mai propriu al cuvantului genetic: senatorul care s-a opus revenirii la deviza Nihil sine Deo  este fiul comisarului politic al diviziei „Tudor Vladimirescu”. Divizia formata pe teritoriul Uniunii Sovietice si care a asigurat izolarea regelui la Palatul Elisabeta in ziua de 30 decembrie 1947.

Reclame

3 gânduri despre “Republică, măreată vatră

  1. IMI PARE RĂU DE TARA MEA DAR REPUBLICA ESTE O MARE MINCIUNĂ COMUNISTĂ, O MISTIFICARE CRASĂ, O IGNORARE A TRECUTULUI NOSTRU ISTORIC NE-A ADUS CELE MAI MARI NENOROCIRI, TOTUL SE BAZEAZĂ PE MINCIUNĂ,TUPEU SI LIPSĂ DE RESPECT. MAI PRESUS DE TOATE NI L-AU BĂGAT IN CASE VRÎND NEVRÎND PE **MOS GERILĂ**

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s