Eminescu si republica

” Din momentul în care s-a instituit domnia ereditară în locul celei elective şi s-a pus puterea supremă a statului la adăpost de înverşunatele lupte de partid, s-a pus, în principiu cel puţin, la adăpost de patimele şi de asprimea intereselor momentane şi trecătoare însăşi ideea statului, adică ideea armoniei intereselor naţionale. Asta este în esenţă deosebirea între monarhia constituţională şi republică.

În republică domneşte îndeosebi interesul individual, în genere interesul de partid. Partidul şi numai partidul alege pe capul statului, el formează voinţa statului în articole de legi, epoca poartă pe deplin caracterul unui grup de interese predomnitoare.” (Timpul, februarie 1880)

V-ati gândit ca bancnota cu valoarea cea mai mare emisa de republica actuala este ilustrata cu un portret al lui Mihai Eminescu, publicistul care credea ca republica ar fi un pericol mortal pentru statul român?

Iar pe bancnota cu valoarea nominala cea mai mica (deci, in principiu, cea mai circulata) sta nimeni altul decat profesorul Iorga, preceptor atat pentru Carol al II-lea cat si pentru Mihai I.

(Mai mult despre bancnotele republicii am scris aici)

Republica nu are simboluri proprii, asa ca le foloseste pe cele de imprumut. A, pardon are niste simboluri dar ii e rusine sa mai iasa cu ele in lume.

Anunțuri

Un gând despre “Eminescu si republica

  1. Pingback: Bancnotele unei republici | tudorvisanmiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s