Chiar poti sa schimbi un presedinte?

„Pe un preşedinte prost l-aş putea schimba chiar înainte de terminarea mandatului, pe un rege prost cum l-aş putea schimba?” (Flavius, republican român)

1. Primul raspuns e o intrebare: exista un exemplu de presedinte român schimbat (prin vot, nu prin impuscare) inainte de terminarea mandatului? Nu? Atunci poate ca nu am avut niciun presedinte prost… Asa sa fie oare?

2. Un rege poate fi schimbat chiar inainte de inceperea domniei. In perioada in care este print mostenitor ai timp suficient sa vezi ce potential are. Iar daca potentialul e negativ, poate fi inlaturat de la succesiune. S-a intamplat si in România, in 1926, cand Principele Carol a fost inlaturat din linia de succesiune la tron in favoarea fiului sau.

3. Un monarh constitutional are ca ratiune principala de existenta prestigiul in ochii poporului. Daca pierde acest prestigiu prin acte necugetate, nu se poate mentine. I s-a intamplat lui Eduard al VIII-lea al Marii Britanii in 1936, i s-a intamplat lui Leopold al III-lea al Belgiei in 1945.

4. In fine, un monarh constitutional nu are la dispozitie serviciile secrete pentru a se mentine la putere atunci cand ajunge la o popularitate de 10%, cum i-am vazut facand pe unii presedinti.

Asa ca:

– E foarte usor sa scapi de un rege impopular obligandu-l sa abdice (si va abdica, pentru ca altfel pune in pericol dinastia)

– Nu exista exemple de presedinti care sa fi fost demisi in România. Nici macar atunci cand au provocat razboi civil. Nici macar atunci cand au provocat daune economice de miliarde. Nici macar atunci cand aproape nimeni nu-i mai respecta.

Reclame

3 gânduri despre “Chiar poti sa schimbi un presedinte?

  1. Nu cred ca schimbarea unui presedinte, cat ar fi el de prost, ar scoate in acest moment Romania la liman, dar scimbarea formei de guvernamant sigur ar aduce stabilitate si ,mai ales credibilitate tarii in Europa,> Apropos, daca tot vrea referendumuri pe bani publici Basescu, de ce nu am intreba dinnou poporul si despre forma de guvernamant ca sa impuscam 2 iepuri de o datacu aceeasi chieltuiala? v-ati gandit la asat? Am putea porni, noi simpli monarhisti, o campanie de strangere de semnaturi pentru a introduce si aceasta tema in referendumul lui Basescu? Doamne ce lovitura ar fi ! Si ce l-ar durea pe marinar ca a dat iar din gura aiurea !

    • De strans ar fi bine sa strangem semnaturi, dar nu ca sa-l bagam in seama pe x-ulescu. Iar x-ulescu nici macar nu e indreptatit sa initieze de capul lui un referendum despre organizarea Parlamentului. O adevarata lovitura ar fi sa reusim sa cuplam referendumul pentru forma de stat cu referentumul pentru revizuirea constitutiei (la care sa spunem clar NU)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s